Christine Lagarde Svet24.si

ECB v novo znižanje evrske obrestne mere

profimedia-0921615611 Svet24.si

(Foto) Znana "plus size" manekenka naprej ...

761284_246-nlb Necenzurirano

Slovenske banke z rekordnimi dobički. Kdaj bodo ...

1728564962-172a8235-1728564822278 Reporter.si

Je Pavel Rupar v Bruslju res nadlegoval ...

kazahstan slovenija Ekipa

Zakaj je po golu stekel v objem Kekovemu ...

življenje-na-tehtnici, prepir Njena.si

Življenje na tehtnici: Ozadje Nejčevega besa

pogacar Ekipa

Uau! Pogačar navdušil svet, njegove besede ...

Moje mesto Novo mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: RK

Čas objave:
02.07.2024 12:24

Začenja se glasovanje za predloge participativnega proračuna.

Začenja se glasovanje za predloge participativnega proračuna
Do 31. julija poteka glasovanje o predlogih za participativni proračun Mestne občine Novo mesto. Izmed 160 prejetih predlogov lahko občani glasujete za izvedbo kar 44 projektov, ki so ustrezali predhodno predstavljenim merilom. Glasovanje poteka na spletni strani www.idejezanovomesto.si, svoj glas pa lahko oddate tudi v občinskih sprejemni pisarni na Seidlovi cesti 1 (ob ponedeljkih med 9. in 11. uro ter ob sredah med 15. in 17. uro).

Med 44 izbranimi projekti za glasovanje so tako infrastrukturni projekti kot vsebinski projekti. Ocenjene vrednosti posameznih projektov so od 3 tisoč evrov do 15 tisoč evrov, v prvi izvedbi participativnega proračuna pa bomo za uresničitev izbranih projektov namenili 100 tisoč evrov v letih 2024 in 2025, pri čemer bodo sredstva enakovredno razdeljena med območji mestnih in primestnih krajevnih skupnosti.

Delovna skupina je na desetih sejah pregledala kar 160 prejetih predlogov, ob tem pa poudarjajo, da so občani digitalno zelo izobraženi in da kažejo tudi veliko željo po participaciji, saj so v večjih občinah take številke dosegali šele pri drugih ali tretjih izvedbah participativnega proračuna. Po temeljitem pregledu in upoštevanju predstavljenih meril je delovna skupina za glasovanje identificirala 44 projektov, ki so izvedljivi, vse prejete predloge pa so posredovali pristojnim službam občinske uprave v obravnavo in presojo.

Vabljeni h glasovanju in s tem k soodločanju o prihodnosti svojega okolja in skupnosti.

Slovesnost ob počastitvi spominskega dne občine
V sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske in Gimnazijo Novo mesto smo v torek, 18. junija, počastili dan državnosti in spominski dan občine, ki ga obeležujemo v spomin na osamosvojitveno vojno, ko je bil leta 1991 izstreljen prvi naboj na Pogancih. Slovesnosti na Muzejskih vrtovih Dolenjskega muzeja Novo mesto so se udeležili občani Novega mesta, veterani iz Bele krajine in Trebnjega ter praporščaki.

Prisotne je pozdravil župan Gregor Macedoni, slavnostni govornik je bil Albin Gutman, generalpodpolkovnik v pokoju in vojni poveljnik Teritorialne obrambe Dolenjske, v kulturnem programu pa so nastopili dijaki Gimnazije Novo mesto, ki so pripravili recital iz odlomkov literarnih del Draga Jančarja Veliki briljantni valček, Edvarda Kocbeka Črna orhideja in Sofoklejevo Antigono. Program je povezovala Natalija Petakovič.

O DRŽAVNEM PRAZNIKU IN SPOMINSKEM DNEVU MO NOVO MESTO
Dan državnosti
Republika Slovenija 25. junij praznuje dan državnosti, s katerim obeležujemo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija 1991, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Spominski dan MO Novo mesto
Mestna občina Novo mesto je v statutu določila 26. junij kot spominski dan občine v spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991, ko je bil izstreljen prvi naboj na Pogancih. Vojna za ubranitev samostojnosti Slovenije je bila častna in dostojanstvena in v skladu z načeli mednarodnega prava vojskovanja.

Novo mesto, moje mesto 2.7.2024