Christine Lagarde Svet24.si

ECB v novo znižanje evrske obrestne mere

profimedia-0921615611 Svet24.si

(Foto) Znana "plus size" manekenka naprej ...

medilab2 Necenzurirano

Prihaja največji prevzem v zdravstvu: ga bo ...

1728564962-172a8235-1728564822278 Reporter.si

Je Pavel Rupar v Bruslju res nadlegoval ...

pogacar roglic Ekipa

Primož Roglič z izjavo tedna: "Izbiral bom ...

saša-popović BestFM

Ta voditelj je hudo bolan, infuzije kar na domu

image00004 Ekipa

Kakšna bomba, kakšen gol: Mojstrovina Jana ...

Novice Novo mesto

Zveza Romov za Dolenjsko pozdravila sklep o zagotovitvi pitne vode

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.09.2016 15:08

V Zvezi Romov za Dolenjsko so se odzvali na nedavni vladin sklep, da z dodatnim denarnim zneskom Romom v naseljih Goriča in Dobruška vas zagotovi pitno vodo. Kot so poudarili, je vlada pod vodstvom predsednika Mira Cerarja prva slovenska vlada, ki je na takšen in takojšen način sprožila nujno potrebne ukrepe za izboljšanje življenja Romov.

(foto: Facebook)

V omenjeni zvezi, ki združuje nekaj območnih romskih kulturnih društev, so danes zapisali, da verjamejo, da so omenjeni ukrepi znak, da se država vendarle prebuja in začenja hitro ukrepati za izboljšanje položaja Romov, kajti brez pitne vode so še številna romska naselja, pretežno pa tudi brez druge temeljne infrastrukture, so dodali.

Med primeri neurejenosti romskih naselij so opozorili na nevzdržne razmere v novomeškem Žabjaku, kočevski Trati in v romskih naseljih Loke ter Rimš v krški občini, hkrati pa so vladi predlagali, da naj v enoletnem roku pripravi, sprejme in začne izvajati postopke legalizacije nelegalnih romskih naselij, kjer je to objektivno mogoče.

Pristavili so, da naj v primeru neukrepanja občinskih oblasti dejavno vlogo prevzame država, in da naj ta k nastajanju, oblikovanju, uresničenju in nadzoru ukrepov ter programov, katerih cilj je izboljšanje bivanja Romov, obvezno pritegne romske zveze.


Za Žabjak in druga "diskriminirana, marginalizirana, getoizirana in deprivirana" romska naselja pa so mnenja, da se je zaradi neodzivnosti občin njihovega urejanja potrebno lotiti neposredno z mehanizmi državnih ustanov in s proračunskimi sredstvi, so še zapisali v zvezi.

Vlada je sicer na torkovi dopisni seji odločila, da nameni dodatna sredstva za zagotavljanje pravic Romov v jugovzhodni Sloveniji in s tem zagotovi dostop do pitne vode v naseljih Goriča vas, Dobruška vas št. 35 in Dobruška vas št. 41.

Kot so v sporočilu za javnost po seji vlade zapisali v uradu za narodnosti, vlada posebno pozornost namenja urejanju položaja romske skupnosti.

Zdravje in življenja ljudi v omenjenih naseljih so zaradi neurejenosti oskrbe z vodo po mnenju vlade resno ogroženi. Stanje se iz dneva v dan še poslabšuje, zato se je vlada odločila za ukrepanje. Sredstva v višini 30.000 evrov bodo namenjena za postavitev vodnih zabojnikov, prevoz vode in porabo vode, so še zapisali.