primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

adriana, življenje-na-tehtnici Njena.si

Adriano pri hujšanju ovirala velika samozavest

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Novo mesto

Zveza dolenjskih Romov pričakuje vključitev v pripravo nacionalnega programa

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
16.08.2015 18:00

Na uradu za narodnosti so v zvezi z nedavnim pozivom Zveze Romov za Dolenjsko vladi pojasnili, da se poziv dotika pristojnosti več državnih organov. V zvezi s pripravo novega nacionalnega programa ukrepov za Rome pa so zagotovili, da bo v usklajevanje novega programskega dokumenta vključena tudi dolenjska zveza Romov.

Zveza Romov za Dolenjsko je konec julija premierju Miru Cerarju poslala poziv glede legalizacije in ureditve romskih naselij v novomeški občini. Na novinarski konferenci v začetku tedna pa so opozorili, da odgovora še niso dobili, od predsednika vlade pa pričakujejo, da se bo skupaj z njimi in drugimi vpletenimi v reševanje romske problematike v kratkem sestal.

V svojem pozivu so se dotaknili številnih vprašanj, med drugim pa so premiera pozvali, naj vlada nemudoma pripravi celovito, celostno, merljivo in finančno podprto strategijo razvoja romske manjšine, da podpre ali sama pripravi potrebne zakonske spremembe za uresničitev strategije in razvoj romske manjšine in da njeno zaščito, tudi z zagotavljanjem denarnih virov ter nadzorom nad delom regijskih lokalnih oblasti, prevzame država.

Na uradu za narodnosti so v odgovoru, ki ga je medijem posredovala zveza Romov, pojasnili, da jim je njihov poziv v reševanje posredoval kabinet predsednika vlade, po skrbni preučitvi pa so ugotovili, da vsebinsko sega tako na različna družbena področja kot tudi v različne pristojnosti posameznih državnih organov, poleg tega pa zajema tako programske kot sistemske predloge, do katerih se morajo opredeliti pristojni resorji.


V zvezi s samo pripravo novega nacionalnega programa ukrepov za Rome na uradu poudarjajo, da mora ta slediti usmeritvam EU na področju vključevanja Romov, k čemur se je zavezala tudi Slovenija. Do zdaj so na uradu v zvezi s pripravo novega dokumenta izvedli številne aktivnosti. Med drugim je prvega julija na temo priprave ukrepov na posameznih področjih potekal skupni sestanek s pristojnimi ministrstvi, kjer so predstavili načrte za konkretne ukrepe, ki bodo uvrščeni v novi programski dokument. Na tem sestanku so se tudi dogovorili, da pristojna ministrstva do 15. septembra uradu posredujejo pisne predloge ukrepov na svojem delovnem področju, urad pa v vmesnem času skupaj s predsednico Sveta romske skupnosti RS opravlja delovne sestanke s posameznimi pristojnimi ministrstvi v smeri konkretizacije ukrepov, ki bodo nato umeščeni v celovit programski dokument.

Na uradu bodo, kot napovedujejo, ob organizaciji delovnih sestankov s posameznimi pristojnimi ministrstvi tudi te seznanili s pozivom zveze Romov in pridobili njihov odziv oz. proučili možnosti za realizacijo predlaganih ukrepov.

Ko bo pripravljen celovit osnutek novega programskega dokumenta, pa bo v njegovo usklajevanje poleg vseh ostalih zainteresiranih javnosti vključena tudi Zveza Romov za Dolenjsko, so v svojem odgovoru še zagotovili na uradu.