Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Črnomelj/Kostel/Krško

Župani obmejnih občin zadovoljni z dialogom v delovni skupini

Piše: STA

Čas objave:
20.12.2019 12:58

Na notranjem ministrstvu so se danes sešli predstavniki delovne skupine za proučitev vplivov nezakonitih migracij na življenje v obmejnih občinah. Minister Boštjan Poklukar je pojasnil, da so danes opredelili odprta vprašanja in se dogovorili za način reševanja. Zadovoljstvo nad dialogom in iskanjem rešitev so izrazili tudi župani obmejnih občin.

Obmejne občine so obremenjene z nezakonitimi prehodi meje in ilegalnimi migracijami nasploh. Policija in Slovenska vojska na teh območjih izvajata aktivnosti, s čimer vplivata na življenje v lokalnih skupnostih, je v izjavi za medije po srečanju dejal Poklukar. Kot je pojasnil, je ministrstvo pripravilo podatke o najbolj obremenjenih občinah, župani pa bodo v nadaljevanju določili prioritete, ki jih je v teh občinah treba reševati.

Poklukar je spomnil, da je že na zadnjem svetu ministrov EU v Bruslju opozoril na obremenjenost obmejnih občin in Evropsko komisijo pozval, naj to upošteva pri načrtovanju dodeljevanja evropskih sredstev iz sklada notranje varnosti. Kar nekaj notranjih ministrov je to pobudo podprlo in Poklukar verjame, da bodo lokalnim skupnostim lahko tudi s tega naslova zagotovili sredstva, denimo za infrastrukturo, ki jo poškoduje delovanje vojske in policije na teh območjih.

Prav tako je vlada v četrtek določila, da bodo občinam tudi v prihodnjem letu povrnjeni stroški z odstranjevanjem odpadkov. Letos je država doslej za to namenila 31.000 evrov.

Poklukar sicer ocenjuje, da bo število migrantov na zahodno balkanski poti, ki je letos poraslo za 71 odstotkov, raslo tudi v prihodnjem letu.

Vsi štirje danes sodelujoči župani obmejnih občin so bili s sodelovanjem z ministrom zadovoljni. Župan Kostela Ivan Črnkovič je delovno skupino označil za zelo produktivno, minister pa po njegovih besedah razume oškodovanost občin in njihove želje. Župan Podlehnika Sebastian Toplak je dodal, da se obenem zavedajo, da je tudi nekaj sistemskih izzivov, ki jih ni mogoče rešiti čez noč.

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc je med temi navedel pomanjkanje javne razsvetljave na ogroženih območjih. Prav tako problemi nastajajo na območjih, kjer ni mobilnega signala in ljudje ne morejo poklicati pomoči ali pa reševalne ekipe ne morejo komunicirati v primerih, ko posredujejo v primerih reševanja migrantov.

Prav tako se lokalne skupnosti soočajo s poškodovano infrastrukturo. Ceste so dodatno obremenjene in poškodovane zaradi povečanih obremenitev ob prometu policijskih in vojaških vozil, vendar pa zakonsko ni opredeljeno, na kakšen način bi lahko država v takšnih primerih pomagala pri urejanju občinskih cest, je ponazoril Rojc.

Dodatno delo ob nezakonitih migracijah imajo tudi v gasilski in zdravstveni službi. Rojc je konkretno za Ilirsko Bistrico povedal, da so ob že siceršnjem pomanjkanju zdravnikov ti zaradi dodatnih intervencij še dodatno obremenjeni.

Delovno skupino je sicer ustanovila vlada. Na njeni strani jo vodi Poklukar, v njej pa sodelujejo še predstavniki ministrstev za okolje in prostor, za javno upravo, za infrastrukturo, za gospodarstvo, za kmetijstvo in za obrambo. Koordinator na občinski strani je Črnkovič, v njej pa sodelujejo še župani Črnomlja, Ilirske Bistrice, Krškega in Podlehnika. Danes so se srečali drugič, prihodnji sestanek delovne skupine pa bo 31. januarja.