ženska Svet24.si

To so darila, ki jih je Vesolje v 2026 namenilo ...

hujšanje, kilogrami, dieta Svet24.si

Maščoba okoli trebuha po 50. letu: kaj se v ...

inavguarcija Necenzurirano

Kaj bi nas moralo naučiti leto 2025? Da je SDS ...

1739226020-dsc00393-1739225985141 Reporter.si

Zdaj je spet na tapeti Igor E. Bergant!

pinto Svet24.si

Svetovni prvak je nazaj, po operaciji zdaj 'lovi' ...

kmetijstvo, razpis, razpis-agro, agro-zemljisca-in-kmetije Svet24.si

Kako pametno zaokrožiti kmetijo brez finančnih ...

ledvice Njena.si

Pogosta težava, ki je ne smemo ignorirati

Novice Novo mesto

Zlata priznanja in skupno drugo mesto za novomeške dijake

Piše: Slavica Šterk

Čas objave:
10.10.2025 11:09

V Baru v Črni gori je med 5. in 8. oktobrom 2025 potekalo že 13. mednarodno tekmovanje dijakov srednjih šol za gostinstvo in turizem iz republik nekdanje Jugoslavije – GATUS 2025. Tekmovanja se je udeležilo več kot 130 udeležencev iz Maribora, Radovljice, Novega mesta, Opatije, Osijeka, Splita, Prijedora, Smedereva, Bara, Herceg Novega in Ohrida.

Kot vsako leto so dijaki pridobili nova znanja in izkušnje ter obenem doživeli številne lepe trenutke, ki so prispevali k povezovanju, sodelovanju in izmenjavi idej med mladimi bodočimi gostinci in turističnimi delavci. Slavnostno odprtje dogodka je potekalo v nedeljo, 5. oktobra, v hotelu Princess v Baru. Naslednji dan so se dijaki pomerili v treh tekmovalnih disciplinah – strežbi, kuharstvu in turizmu – ter pokazali izjemno znanje, ustvarjalnost in strokovnost.

Torkov dan je bil namenjen sprostitvi in druženju. Organizatorji so za udeležence pripravili celodnevni izlet na Skadarsko jezero, dan pa se je zaključil s slavnostno večerjo in podelitvijo priznanj najuspešnejšim dijakom, mentorjem in ravnateljem šol.

Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Novo mesto so v vseh treh disciplinah osvojili zlato priznanje, šola pa je v skupnem seštevku dosegla odlično drugo mesto. V kategoriji strežbe so se izkazali Julija Štefanič, Sarah Kostelec in Lan Božič pod mentorstvom Roberta Pečariča. V kategoriji kuharstva so tekmovali Sara Ferbežar, Gašper Bučar in Nejc Štravs Perko z mentorico Andrejo Gril Novak, v kategoriji turizma pa Ula Bezek, Neža Urbančič in Luka Longar pod vodstvom mentorice Slavice Šterk.

Naslednje leto bo GATUS 2026 potekal v Prijedoru v Bosni in Hercegovini.