elektrika, denar, stroški Svet24.si

Kje je najdražja elektrika v Evropi in koliko ...

hasan bahar Svet24.si

Prvo strmoglavljenje preživel, včeraj pilot ...

120930273_4059464764079993_1205800261901982707_n Necenzurirano

Tajni obisk v Ljubljani: Hrvati prišli povedat, ...

hisne-preiskave zabjak brezje novo mesto romi policija Reporter.si

Mastni zaslužki odvetnika dolenjskih Romov: med ...

11 zoran janković Svet24.si

Jankovićeva rokometna Ljubljana prva na vasi, a ...

SLIKA 3 Svet24.si

Brez njih bi se življenje, kot ga poznamo, ...

čevlji Peter Skubic Njena.si

Zimzeleni čevlji, ki so top izbira tudi to zimo

Novice Novo mesto

Zlata priznanja in skupno drugo mesto za novomeške dijake

Piše: Slavica Šterk

Čas objave:
10.10.2025 11:09

V Baru v Črni gori je med 5. in 8. oktobrom 2025 potekalo že 13. mednarodno tekmovanje dijakov srednjih šol za gostinstvo in turizem iz republik nekdanje Jugoslavije – GATUS 2025. Tekmovanja se je udeležilo več kot 130 udeležencev iz Maribora, Radovljice, Novega mesta, Opatije, Osijeka, Splita, Prijedora, Smedereva, Bara, Herceg Novega in Ohrida.

Kot vsako leto so dijaki pridobili nova znanja in izkušnje ter obenem doživeli številne lepe trenutke, ki so prispevali k povezovanju, sodelovanju in izmenjavi idej med mladimi bodočimi gostinci in turističnimi delavci. Slavnostno odprtje dogodka je potekalo v nedeljo, 5. oktobra, v hotelu Princess v Baru. Naslednji dan so se dijaki pomerili v treh tekmovalnih disciplinah – strežbi, kuharstvu in turizmu – ter pokazali izjemno znanje, ustvarjalnost in strokovnost.

Torkov dan je bil namenjen sprostitvi in druženju. Organizatorji so za udeležence pripravili celodnevni izlet na Skadarsko jezero, dan pa se je zaključil s slavnostno večerjo in podelitvijo priznanj najuspešnejšim dijakom, mentorjem in ravnateljem šol.

Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Novo mesto so v vseh treh disciplinah osvojili zlato priznanje, šola pa je v skupnem seštevku dosegla odlično drugo mesto. V kategoriji strežbe so se izkazali Julija Štefanič, Sarah Kostelec in Lan Božič pod mentorstvom Roberta Pečariča. V kategoriji kuharstva so tekmovali Sara Ferbežar, Gašper Bučar in Nejc Štravs Perko z mentorico Andrejo Gril Novak, v kategoriji turizma pa Ula Bezek, Neža Urbančič in Luka Longar pod vodstvom mentorice Slavice Šterk.

Naslednje leto bo GATUS 2026 potekal v Prijedoru v Bosni in Hercegovini.