markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Novice Novo mesto

»Življenje = ples in Jazzinty 2024«

Piše: DB

Čas objave:
16.07.2024 12:52

Mednarodna delavnica in festival Jazzinty zopet vabita v Novo mesto med 12. in 17. avgustom. Delavnica z mednarodnimi mentorji ter 11 festivalskih koncertov, med drugim koncert zmagovalca skladateljske nagrade Jazzon – Luke Zabrica.

Mednarodna delavnica in festival Jazzinty, ki bosta v letu 2024 potekala že 24. leto, predstavljata enega najpomembnejših mednarodnih jazzovskih festivalskih dogodkov pri nas. Kreativni in raznolik koncertni program spremlja intenzivna enotedenska glasbena delavnica, ki vsako poletje Novo mesto spremeni v osrednje neformalno izobraževalno središče za področje jazzovske glasbe v tem delu Evrope.

Rdeča nit letošnje produkcije je povezava med glasbo in plesom, ki sega globoko v preteklost in se v zadnjem obdobju zopet prebuja in prihaja v ospredje. Pestrost kultur ter žanrska fluidnost sta dve glavni vodili produkcije Jazzinty, ki tako že vrsto let skrbi za ustvarjanje trendov in grajenje mostov med umetniki in občinstvom. Jazzinty 2024 se predstavi s sloganom »življenje = ples«.

DELAVNICA
Mentorji letošnje delavnice so mednarodno uveljavljeni glasbeniki in pedagogi, ki jih odlikujejo progresivnost, žanrska fluidnost in izjemne pedagoške sposobnosti.
Mentorji delavnice 2024 so: vokal: Lucy Woodward, klavir in klaviature: Henry Hey, kitara: Reinier Baas, bobni: Jim Black, bas: Robert Jukič, trobenta in trobila: Alex Sipiagin, saksofon in pihala: Ben van Gelder, combo zasedba »Spoznavanje jazza«: Jaka Arh.

FESTIVAL
Letošnji festival se osredotoča na vidne predstavnike različnih žanrov tako iz tujine, kot tudi iz nacionalnega okolja. V 6 festivalskih večerih bomo prisluhnili 11 koncertom predvsem mladih predstavnikov domače in tuje jazzovske (in objazzovske) glasbene scene.
Ponedeljek, 12.8.2024
20.00 @ ploščad KCJT
Akademija za glasbo UL: AG COMBO BAND (Slovenija)
21.00 @ ploščad KCJT
MISS C-LINE (Švica)
Torek, 13.8.2024
20.00 @ ploščad KCJT
Serbia Creates Music: BOJAN CVETKOVIĆ QUARTET (Srbija)
21.00 @ ploščad KCJT
KRISTIJAN KRAJNČAN: Med se iskrí v temí
Sreda, 14.8.2024
20.00 @ ploščad KCJT
JAZZON – LUKA ZABRIC
21.00 @ ploščad KCJT
VOLLMAIER: KIND OF LAIBACH (Extended) (Slovenija)
Četrtek, 15.8.2024
20.00 @ ploščad KCJT
REINIER BAAS & BEN VAN GELDER (Nizozemska)
21.00 @ ploščad KCJT
THE GUESTS (feat. LUCY WOODWARD & HENRY HEY) (ZDA)
Petek, 16.8.2024
20.00 @ Muzejski vrtovi
SMRDEL BROTHERS COLLECTIVE feat. MARINA MARTENSSON (Slovenija)
21.00 @ Muzejski vrtovi
BOJANA VUNTURIŠEVIĆ (Srbija)
Sobota, 17.8.2024
20.00 @ ploščad KCJT
Zaključni koncert udeležencev delavnice

SKADATELJSKA NAGRADA JAZZON
V letu 2022 je Jazzinty obudil skladateljsko nagrado Jazzon, ki je v preteklosti potekala med leti 2003 in 2016 in nagradila 13 slovenskih mladih ustvarjalcev, ki so danes vodilni ustvarjalci slovenske jazzovske krajine.
Jazzon predstavlja pomemben dejavnik pri krepitvi ustvarjalnosti mladih slovenskih glasbenikov ter ponuja finančno, medijsko, tehnično in organizacijsko podporo zmagovalni skladbi in avtorju. S tem je Jazzon postal odskočna deska mladim slovenskim skladateljem ter povezovalni člen med glasbeniki, organizatorji, selektorji ter slovenskim medijskim prostorom.
Skladateljska nagrada je sestavljena iz javnega natečaja za mlade slovenske skladatelje, katerih skladbe je ocenila strokovna komisija v sestavi: Reinier Baas; mednarodni član komisije, cenjeni komponist in kitarist, Igor Matković; trobentač, komponist in pedagog, Robert Jukič; komponist in kontrabasist, Jaša Bužinel; glasbeni kritik, DJ in promotor, Ana Čop; glasbenica in predstavnica produkcije Jazzinty.
Na letošnji razpis Jazzon je prispelo kar 20 prijav mladih avtorjev in strokovna komisija je opazila, da se nivo prijavljenih skladb vsako leto zvišuje, kar pomeni, da je bila konkurenca pri izboru nagrajencev zelo velika.
Komisija je o prijavljenih delih in zmagovalcih zapisala:
“Tako kot v prejšnjih letih je komisija je ocenjevala kakovost in razvoj tematskega materiala, izvirnost ter svežino, koherentnost celotne skladbe ter tehnično kompozicijsko dovršenost. Prispele skladbe kažejo na veliko pestrost in raznolikost avtorjev, obenem tudi na drzne avtorske ideje, kar zelo pozdravljamo.
Tri nagrajene kompozicije so si tematsko in žanrsko različne, a so vse zelo uspešne v jasnem podajanju harmonske, motivične in tematske strukture. V skladbah je moč opaziti drzne in nepričakovane ideje, ki pa so spretno integrirane v celoto ter hkrati skladbam vlivajo močno osebnost, originalnost in svežino. Improvizacijski deli so v sozvočju s komponiranimi deli in nudijo prostor za kontemplacijo oz. razvoj glasbenega materiala.
1. mesto: Skitnička Suita - Luka Zabric
2. mesto: To be Human - Jan Lovšin
3. mesto: Binding Flowers - Patricija Škof