marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

stareješi, pomoč Svet24.si

Nova pravica, ki je diskriminatorna do upokojencev...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

blaž in Lara Njena.si

Blaž Švab bo drugič postal očka

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Novice Podsreda

Zgodbe iz narave na gradu Podsreda

Piše: R.K.

Čas objave:
02.05.2021 06:38

V Kozjanskem parku so letošnji dan Zemlje obeležili s postavitvijo razstave “Zgodbe iz narave” na gradu Podsreda.

Razstava izhaja iz istoimenske knjižice, ki so jo izdali konec leta 2020. Vsebuje 11 zanimivih »okoljskih« zgodbic, ki so delo biologa Dušana Klenovška. Zgodbice so dopolnjene z likovnimi deli učencev osnovnih šol iz njihovega zavarovanega območja, ki so jih povabili k sodelovanju na likovni natečaj oziroma soustvarjanju knjižice.

grad-podsreda, razstava-zgodbe-iz-narave
Razstava Zgodbe iz narave
Grad Podsreda

Na razstavi Zgodbe iz narave je predstavljen izbor likovnih umetnin, ki so jih mladi ustvarjali z barvicami, in nekaj zanimivih delov vsake zgodbice, za katere upajo, da bodo obiskovalce navdušili k nadaljnjemu branju. 

Razstavne panoje na hodniku grajske obrambne galerije krasijo izbrana dela učencev iz osnovnih šol:
OŠ Bistrica ob Sotli, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Podčetrtek, OŠ Koprivnica, OŠ Lesično, OŠ Kozje, OŠ Bizeljsko in OŠ Artiče.

grad-podsreda, razstava-zgodbe-iz-narave
Razstava Zgodbe iz narave
Grad Podsreda

Razstava je opremljena s QR kodami, s skeniranjem katerih si lahko preberete celotne zgodbe ali knjižico. Knjižico Zgodbe iz narave lahko brezplačno dobite na sedežu Kozjanskega parka v Podsredi ali na gradu Podsreda, v elektronski obliki pa jo lahko prelistate na spletni strani Kozjanskega parka in projekta Life Naturaviva. 

grad-podsreda, razstava-zgodbe-iz-narave
Razstava Zgodbe iz narave
Grad Podsreda

Zgodbe iz narave so rezultat aktivnosti projekta LIFE Naturaviva Biodiverziteta – umetnost življenja. Glavni cilj tega komunikacijskega Life projekta je promocija, izobraževanje in osveščanje otrok kot tudi celotne širše javnosti o pomenu izjemne biotske pestrosti Slovenije. V okviru istega projekta so v začetku aprila na grajskem podstrešju na ogled postavili še dve fotografski razstavi. Na razstavi fotografskega natečaja Biodiverziteta – umetnost življenja 2020 so predstavljene fotografije, ki so bile posnete v letu 2020 na območju Kozjanskega parka ali biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje. Na natečaj se je prijavilo 32 odraslih avtorjev in 15 avtorjev starih do 15 let, ki so skupaj prispevali 347 fotografij. Za najboljšega odraslega avtorja je proglašen Uroš Poteko, med mladimi avtorji do 15 let pa Bor Klenovšek. Na razstavi je predstavljenih 60 fotografij, zraven vseh nagrajenih ima vsak avtor predstavljeno vsaj eno fotografijo. Preko fotografij na razstavi želijo obiskovalcem predstaviti in približati lepote širšega območja ter bogato biotsko raznolikost in tako spodbuditi pozitiven odnos do narave. 

Fotografska razstava Magična narava 2019 ponuja na ogled 32 izbranih fotografij, ki prikazujejo neverjetno magičnost naše narave, opozarjajo pa tudi na minljivost in naš odnos do nje. Razstava je rezultat tretjega mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije Magična narava, na katerem je sodelovalo 280 fotografov z 4412 fotografijami. Naziv »Naravoslovni fotograf leta 2019«
je prejel Riccardo Marchegiani iz Italije za fotografijo »Utopia«. Naziv »Slovenski naravoslovni fotograf leta 2019« pa je prejel Matej Zalokar za fotografijo »Where Does It Go«.

Razstava Magična narava 2019 bo na ogled do 30. julija, preostali dve pa celo leto 2021. Grad Podsreda je odprt vsak dan, razen ponedeljka, med 10. in 17. uro.