sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

POL20150401F5_00002 Necenzurirano

Težava Slovenije ni globoka država, ampak plitva...

1674543173-s2f10781-26-1674543149830 Reporter.si

Odkar Logar vodi nadzorni svet Istrabenz turizma, ...

nemcija Ekipa24.si

Odjeknilo je! Nemci izbrali novega selektorja, na ...

Foto 3 Odkrito.si

Ines Erbus - lepotica, ki se pocrklja na tak ...

josip ilicic maribor dw Ekipa24.si

Vroče iz Ljudskega vrta! Krznar prvič ...

Novice Krško

Zeleni dan slovenskega turizma posvečen zmanjševanju odpadkov

Piše: STA

Čas objave:
25.05.2022 11:46

Letošnji zeleni dan slovenskega turizma, ki ga gosti Krško, se osredotoča na zmanjševanje odpadkov v tej panogi. Dan sicer združuje destinacije in ponudnike, vključene v Zeleno shemo slovenskega turizma - nosilcev znakov Slovenia Green je že 198.

Zeleni dan je osrednji dogodek s področja trajnostnega turizma v Sloveniji. Na njem vsako leto podelijo priznanja novim dobitnikom znaka Slovenia Green ter naslovijo najbolj pereče izzive bolj zelenega razvoja turizma.

V zeleno shemo slovenskega turizma je doslej vstopilo 58 destinacij, ki obsegajo 77 občin. Tri destinacije so znak letos prejele prvič, štiri pa nosijo najvišje priznanje, platinasto. Na slovenske zelene destinacije sicer odpade več kot 90 odstotkov vseh turističnih prihodov.

Zelena shema ob destinacijah združuje še ponudnike nastanitev, naravne parke, turistične agencije, turistične znamenitosti, restavracije ter plaže. Teh je skupaj 130.


Med letošnjimi novimi nosilci znaka Slovenia Green je Krško. Župan Krškega Miran Stanko je v nagovoru izpostavil, da je bil turizem včasih orientiran v smeri množičnega turizma. A so, tudi v luči covida-19, turisti postali bolj izbirčni, bolj jih zanimajo butična doživetja v neokrnjeni naravi.

"Obdobje epidemije je prineslo tudi večje zanimanje domačih gostov za lokalno, slovensko ponudbo, začeli smo spoznavati domače kraje," je dodal župan. Z vsemi temi trendi se odpirajo nove priložnosti za doslej manj izpostavljene destinacije, kot je Krško, je menil.

V. d. direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Ilona Stermecki je pozdravila 56 letošnjih novih nosilcev Slovenia Green, ob tem pa izpostavila, da so slovenska trajnostna prizadevanja vse bolj prepoznana tudi v tujini. Med drugim je deležnike, ki se še niso pridružili zavezi za izločanje plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma, pozvala, naj to storijo.

Letošnji zeleni dan se sicer osredotoča na temo odpadkov. To tematiko je potrebno nasloviti tudi zato, ker se je v času pandemije covida-19 raba plastike za enkratno uporabo izjemno povečala, so v vabilu na dogodek zapisali na STO.