sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

rtvs Reporter.si

Javna hiša pred moralnim bankrotom: RTV Slovenija...

roglic pogacar Ekipa24.si

Spektakularno! To bo teden za vse sladokusce, eden...

Hajdi Korošec Jazbinšek Njena.si

Umrla ljuba mati Hajdi Korošec

josip ilicic maribor dw Ekipa24.si

Vroče iz Ljudskega vrta! Krznar prvič ...

Novice

Zelemenjava uspela

Piše: R.K.

Čas objave:
08.05.2023 10:20

Območno združenje RK Novo mesto je 6. maja na Glavnem trgu pripravilo dobrodelno akcijo Zelemenjava - pomlad 2023 za izmenjavajo sadik in semena, podtaknjencev rož, zelišč, zelenjav, vrtnarske opreme ter literature z vrtnarskega področja.

Prva Zelemenjava je bila v Novem mestu leta 2013, vsako leto organiziramo dve, spomladi in jeseni tako, da letošnja že 19. po vrsti. Na začetku se je odzvalo malo ljudi, ki so karkoli prinesli in izmenjali, vendar se je skozi leta dobro prijela. Z Zelemenjavo poudarjamo vrednote ekologije, samooskrbe in zdravega načina življenja. Hrana je čedalje dražja. Zelenjava in sadje pa najbolj zdrava živila. Tudi letos so nam pridelke in sadike cvetlic donirale kmetija Pleško, Vrtni center Novo mesto, Cvetličarna Colarič Peter, Cvetličarna Miklavčič, Kmetija Medle, Kmetijska trgovina Trbanc in Cvetličarna Colarič Simona, Krnc d. o. o.

Skupaj so pridobili kar 2000 kosov sadik rož in zelenjave. Marsikdo je oddal samo dobrodelni prispevek v skrinjico, vzel pridelke ali tudi ne. Ob Zelemenjavi se je predstavila tudi Knjižnica semen Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Dijaki Grma Novo mesto – Center biotehnike in turizma so pod mentorstvom profesorice prikazali zasaditev cvetličnih korit ter prikaz priprave naravnih pripravkov za krepitev rastlin in zatiranje škodljivcev.

Z zbranimi sredstvi bo novomeški Rdeči križ pokril stroške položnic za pomoč socialno šibkim posameznikom in družinam.