simbolična, buča, buče, polje, njiva, kmetijstvo Svet24.si

Kmetijski inštitut: Za lansko slabo letino buč ...

1712137942-172a6830-1712137928011 Svet24.si

Janša si je s tviti in izpadi v preteklosti zaprl...

780143_072-pop Necenzurirano

Kakšen bi bil Pop TV pod Janšo? Poglejte v ...

vila petek malecnik Reporter.si

Nekdanji Janšev čudežni deček za 749.000 evrov...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Park Bo-ram je pritegnila pozornost javnosti s svojim nastopom v Superstar K2 Odkrito.si

Žalost - nepričakovano preminula mlada pevka!

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Novice Novo mesto

Že imate soglasje za priklop sončne elektrarne po net meteringu? To naj bodo vaši naslednji koraki.

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
02.04.2024 14:02

Čestitamo! Prejeli ste dragoceni list papirja, ki vam omogoča, da na svoj objekt namestite napravo za proizvodnjo elektrike iz obnovljivega vira – sonca. Kako se lotiti naslednjih korakov na vaši poti do samooskrbe, smo opisali spodaj.

1. Preverite odobreno moč

Najprej je potrebno preveriti ali ste prejeli soglasje za moč elektrarne, ki ste jo navedli v vlogi za priklop sončne elektrarne, ali pa je odobrena moč morda nižja zaradi zasedenosti omrežja ali drugih dejavnikov v omrežju. To je zelo pomembno z vidika doseganja ravni samooskrbe z električno energijo. V primeru soglasja za znižano moč, priporočamo, da ponovno preračunate, kakšen odstotek vaše letne porabe boste pokrili s sončno elektrarno in kolikšen del boste pokrivali iz omrežja.
2. Izberite izvajalca za montažo sončne elektrarne
Ne glede na to, ali ste vlogo za priklop elektrodistributerju posredovali sami ali je to za vas storil nekdo drug, je smiselno, da na podlagi prejetega soglasja pridobite več ponudb za izvedbo namestitve sončne elektrarne na vašem objektu. Primerjali jih boste lahko glede na finančne ponudbe, predlagano opremo, trajanje garancije na delo in materiale ter glede na poprodajne aktivnosti (servis, vzdrževanje). Za uveljavljanje dolgoletne garancije, ki je ena izmed lastnosti sončne elektrarne, je ključno, da gre za podjetje, ki bo na trgu prisotno še vrsto let, je finančno stabilno in ima dolgoročno vizijo.
3. So subvencije že na voljo?
Na spletni strani www.borzen.si preverite ali so že na voljo subvencije za samooskrbne sončne elektrarne. V primeru odobrenega soglasja za priključitev z znižano močjo naprave preverite tudi možnost kombinacije sončne elektrarne in baterijskega hranilnika. Tudi za ta segment so predvidene subvencije. Vlogo za subvencijo lahko oddate tudi po dokončani namestitvi elektrarne in po priklopu v omrežje.
4. Prihranite pri elektriki že pred priklopom
Namen investicije v lastno sončno elektrarno je dolgoročno znižanje stroškov elektrike. Vendar postopek, od odločitve za sončno elektrarno do montaže na objektu in priklopa v omrežje, zahteva določen čas. Zato so pri ECE pripravili akcijo, s katero bo račun za elektriko nižji že zdaj in nato ves čas do prvih proizvedenih kilovatnih ur z lastne strehe.

Do ugodnosti tako gospodinjstva kot podjetja
Do akcijske ponudbe pri ECE so upravičeni vsi, tako gospodinjstva kot mala podjetja, ki se še odločajo oziroma so že začeli z aktivnostmi za pridobitev lastne sončne elektrarne. Ponudba velja za vse obstoječe kupce elektrike pri ECE in za vse, ki se to odločijo postati na osnovi te ponudbe. Znižanje cene elektrike za 30 % je na voljo takoj in traja vse dokler jim pri ECE sončne elektrarne ne postavijo na streho in je elektrodistributer ne priklopi v omrežje. Pristop k akciji je možen do 30. junija.

Brez rizika dodatnih stroškov ali obveznosti
Če zaradi nepredvidenih vzrokov ne pride do postavitve elektrarne, če si kupec premisli, ali pa se med izvedbo postopka ugotovi, da objekt ni primeren za postavitev, ali v primeru da ni dobil želenega soglasja za priklop elektrarne, se akcijski popust poračuna do polne cene za obdobje, ko je kupec sodeloval v akciji. Posledično kupec ne plača nič več, kot bi plačal, če v tej akciji ne bi sodeloval.

Zanesljiv partner, ki omogoča »prenos viškov«
Z več kot 10.000 kW instalirane moči sončnih elektrarn, so pri ECE eden od vodilnih ponudnikov tega obnovljivega vira električne energije. Kot del skupine HSE, največjega proizvajalca elektrike pri nas, se zavedajo, da kupci cenijo zanesljivost pri izvedbi in pri podpori v celotni življenjski dobi sončne elektrarne, ki preseže tudi 25 let. Temelj za to so kakovostne komponente, ki jih vgrajujejo, in brezhibna montaža. S prenosom presežnih proizvedenih količin na drugo merilno mesto, so se pri ECE še bolj približali potrebam lastnikov sončnih elektrarn.

Več informacij o akciji je dosegljivih na spletni strani www.ece.si, na brezplačni telefonski številki 080 22 04 ali prek elektronske pošte na energetske.resitve@ece.si.