kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Šentjernej

Zaradi nediscipline izključili dolgoletne člane

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.02.2016 20:27

Po poročanju Slovenskih novic so iz Šentjernejskega Pihalnega orkestra izključili osem starejših članov.

Do izključitve naj bi prišlo zaradi nediscipline, saj si ne želijo, da v orkestru vladajo slabi odnosi.

Sicer pa se lahko pohvalijo z bogato zgodovino in zavidljivimi dosežki. Kot pravijo tudi na svoji spletni strani je Pihalni orkester OBČINE ŠENTJERNEJ eden izmed pomembnejših soustvarjalcev kulturnega dogajanja v Šentjerneju, saj je po številu članov med večjimi društvi, aktiven pa je skozi celo leto.

Šestdeset članski kolektiv je sestavljen iz več generacij. Najštevilčnejši so mlajši člani, ki so si glasbeno znanje pridobili v glasbeni šoli oziroma večji del njih glasbeno šolo še obiskuje.

Pihalni orkester Občine Šentjernej se je v svoji zgodovini večkrat predstavil na tekmovanjih pihalnih orkestrov. Zlasti v zadnjem obdobju.

Najstarejše znano tekmovanje, ki se ga je orkester udeležil, sega v leto 1937, ko so takratni godbeniki na državnem tekmovanju zasedli 2. mesto.

Nato je sledila daljša pavza, leta 1992 pa so bili člani prisotni na tekmovanju v 3. težavnostni stopnji, kjer pa niso posegli po vidnejših mestih.

A kmalu zatem, leta 1997, se je na tekmovanju v Sežani, zopet v 3. težavnostni stopnji, orkester odlično odrezal in za svoj nastop prejel zlato plaketo. Pod taktirko Sandija Franka, si je s tem dosežkom zagotovil napredovanje v višjo skupino. Leta 2003 je v Kamniku na tekmovanju v 2. težavnostni stopnji, orkester zopet prejel zlato plaketo in uvrstitev na višji nivo, to je v 1. skupino slovenskih godb. Ker se nato članice in člani dvakrat niso udeležili tekmovanja, je po pravilih orkester nazadoval za en rang. A to je bila samo vzpodbuda za nadaljnje delo. Leta 2010 je orkester pod vodstvom Mira Sajeta v 2. težavnostni stopnji, osvojil zlato plaketo s posebno pohvalo in postal absolutni zmagovalec. Ta uspeh pa je leta 2011, v 1. težavnostni stopnji, zopet nadgradil z zlato plaketo s posebno pohvalo, absolutnim zmagoslavjem in osvojenimi rekordnimi 99,63 % točkami. Tako se je pridružil peščici slovenskih orkestrov v koncertni težavnostni stopnji.

Leta 2012 se je orkester udeležil tekmovanja v najvišji, koncertni stopnji, kjer je za svoj krstni nastop med elito slovenskih orkestrov prejel srebrno plaketo in tako še utrdil svoj status.