jj rice Svet24.si

Športni svet pretresa smrt komaj 18-letnega ...

ob nasem prihodu, romsko naselje rimš Svet24.si

Povsem "običajen" vikend na Dolenjskem; pretepi, ...

športne stave, športna loterija Necenzurirano

Zlata kokoš športnih stav na muhi Čehov in ...

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

stojanovic Ekipa24.si

Razkrivamo: Slovenci igrali s črnim trakom, to je...

Novice Ljubljana/Metlika

V Sloveniji peta žrtev, skupaj potrjenih 528 okužb

Piše: STA

Čas objave:
25.03.2020 12:08

V domu za starejše v Šmarju pri Jelšah je danes umrl oskrbovanec, pri katerem so potrdili okužbo z novim koronavirusom. To je peta žrtev zaradi covida-19 v Sloveniji, kjer so od torka našteli 50 novih primerov okužb. Skupaj je tako potrjenih 528 okužb, je sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. Med okuženimi je tudi 73 zdravstvenih delavcev.

V zadnjem dnevu smo zabeležili doslej največji skok števila okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji. Novih okužb je 50, pred tem pa je bil največji porast 13. marca, in sicer za 45. Podrobnosti objavlja NIJZ.

Z Golnika pa se v dom starejših v Metliki, vračajo trije oskrbovanci, ki nimajo več znakov okužbe.

V torek so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje navajali podatke o 480 potrjenih okužbah, a gre za podatke sporočene do 10. ure. Minister Gantar pa je danes govoril o 50 novih primerih, ki se nanašajo na potrjene okužbe za celotni minuli dan. Z današnjim dnem se je po pojasnilih ministrstva za zdravje namreč spremenila metodologija zajema podatkov, pri čemer je po novem presečna ura polnoč in ne več 10. ura.

Skupno so sicer odvzeli že 16.113 brisov, samo v torek je bilo po ministrovih besedah testiranih 1243 oseb.

Danes zjutraj je bilo po Gantarjevih besedah hospitaliziranih 72 bolnikov, od teh jih 14 zdravijo na intenzivni negi.

"V naslednjih dneh pričakujemo porast števila bolnikov. Vrha epidemije danes še ne moremo napovedati," je v izjavi za medije pojasnil minister. Opozoril je, da se situacija lahko hitro poslabša, če ne ne bomo strogo upoštevali vseh navodil in ukrepov. Na področju zdravstva je težko napovedovati morebitne dodatne ukrepe, bodo pa po Gantarjevih navedbah odvisni predvsem od trenda naraščanja bolnikov.

V slovenskih bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 539 postelj. Po potrebi se to število na račun dodatnega zmanjševanja ostalega programa lahko poveča do tisoč. Na razpolago je trenutno 56 postelj na intenzivni negi.

Da bi zdravstveni sistem v največji meri prilagodili naraščajočemu številu bolnikov s covidom-19, so si po Gantarjevih besedah v zadnjih dneh prizadevali za vzpostavitev drugačne organizacije. Zaradi omejenih kadrovskih zmogljivosti, opreme in prostorov so zmanjšali število rednih programov, poleg tega pa želijo vsaj na najbolj ključnih področjih povezati bolnišnice.

Kot je napovedal minister, bodo določili koordinatorje oz. strokovnjake za posamezna področja v posameznih bolnišnicah, ki bodo imeli celosten pregled nad dogajanjem in kapacitetami v državi. Na določenem področju, na primer na intenzivni negi, pa bodo delovali kot ena bolnišnica. "Tako bomo lahko vsak trenutek razpolagali s podatkom o tem, kje imamo na razpolago dovolj osebja, dovolj opreme in tudi prostora za morebitne nove bolnike s covidom-19," je pojasnil Gantar.

Na primarnem nivoju je trenutno vzpostavljenih 22 vstopnih točk za odvzem brisa. S prerazporeditvijo zdravstvenega osebja na primarnem nivoju želijo zagotovili tudi boljšo oskrbo v domovih za starejše, saj gre po Gantarjevih besedah za ene od kritičnih točk, kjer so posledice okužbe lahko najhujše.

Žarišči sta v domovih za starejše v Metliki in Šmarju pri Jelšah. Okužbe pa so potrdili tudi v domu starejših v Preddvoru, enota v Naklem, in v enoti Bokalce v Domu starejših občanov Vič-Rudnik v Ljubljani, je danes sporočil minister za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Na vprašanje, koliko bolnikov je v Sloveniji že ozdravelo, je Gantar pojasnil, da definicije za ozdravitev ni. Če pa kot ozdravljene smatramo odpuščene iz bolnišnice, je bilo takih nekaj deset. Z Golnika se v dom starejših v Metliki vračajo tudi trije oskrbovanci, ki nimajo več znakov okužbe, je dodal Cigler Kralj. "Nimajo več znakov okužbe, bodo pa preventivno v sobah za izolacijo," je povedal.

Cigler Kralj je ocenil, da so vsi domovi in ostali zavodi dobro načrtovali svoje delo za primer večjega števila okužb ter se organizacijsko in tehnično dobro pripravili na te razmere. "Dogovorjen ukrep, da se brise stanovalcem jemlje v domovih za starejše, teče, morda povsod še ne čisto gladko, a se stvari na lokalnem nivoju odpravljajo," je opisal razmere na terenu.

Oba ministra sta opozorila, da je eden od večjih izzivov tako v domovih kot zdravstvenih ustanovah zaščitna oprema. Več o opremi naj bi pristojni pojasnili v četrtek, sicer pa po Gantarjevih besedah potekajo dobave v manjših količinah, dostavo opreme bolnišnicam pa prilagajajo.

Za naslednji mesec pa Slovenija razpolaga tudi z zadostnimi količinami zdravil, v teku so tudi postopki nabave za dodatna zdravila, je zagotovil Gantar. Opomnil pa je, da so države tudi na tem področju začele omejevati izvoz. Prek diplomatsko-konzularnega predstavništva so se obrnili tudi na Japonsko za eno od zdravil, predvideno za zdravljenje covida-19. "Eksperimentalnih študij je kar nekaj, znanstvenih dokazov pa ni dovolj, da bi šli v hiter uvoz kakšnega od drugih zdravil," je še opozoril Gantar.