pivo na cesti Svet24.si

Zaboji piva padli s tovornjaka na cesto in zaprli ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

alex-the-dancer Njena.si

Zabavljač 'Alex the dancer' v resnici komaj ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Novice Novo mesto

FOTO: Zajelšnik na Gorjancih slavil z rekordom proge

Piše: STA

Čas objave:
16.06.2019 20:29

Letošnja izvedba ene največjih prireditev na področju avtošporta v Sloveniji, gorsko-hitrostna dirka Gorjanci 2019, je danes postregla z novim rekordom proge, zmagal pa je stari znanec Patrik Zajelšnik.

“To je bila vožnja na limitu,” je po prihodu v cilj prve tekmovalne vožnje dejal Patrik Zajelšnik. Med gledalci je završalo, ko so se ure ob njegovem prihodu v cilj ustavile pri neverjetnih 1:33,086!

IMG_20190616_113036.jpg
Dirka na Gorjancih
Foto: M.K.

Ob jubileju, prvo dirko so na Gorjancih izpeljali že leta 1969, tako da letos praznujejo 50 let od prve izvedbe in - zaradi nekaj vmesnih prekinitev - trideseto dirko, je bilo število prijav rekordno. Na startu je bilo 156 dirkačev, zmagal pa je Patrik Zajelšnik (norma M20FC), stari in od danes tudi novi rekorder proge.

Na poti do starta.jpg
Na poti do starta
Foto: M.K.

Prvo vožnjo je namreč končal pri 1:33,086 minute, kar je bilo skoraj šest sekund hitreje od starega rekorda, ki ga je ta dirkač imel od leta 2016, povprečna hitrost je bila več kot 166 km/h.

Dirka je imela mednarodno udeležbo.jpg
Dirka je imela mednarodno udeležbo
FOTO: M.K.

Zajelšnik je v tudi v drugi vožnji postavil najboljši čas (1:35,634) in na koncu slavil z dobrimi osmimi sekundami pred Čehom Vaclavom Janikom (Norma M20FC). Ta je v prvi vožnji sicer tudi vozil hitreje od starega rekorda, toda že pol minute za njim je bil v cilju Zajelšnik.

Dirka na Gorjancih.jpg
Dirka na Gorjancih
Foto: M.K.

Tretji je bil Italijan Stefano Di Fulvio (Osella PA30), četrti pa Francoz Sebastien Petit (Norma M20FC).

V konkurenci turnih avtomobilov je zmagal Hrvat Domagoj Pereković (Mitsubishi Lancer EVO) pred Čehom Karlom Trnenyjem (Škoda Fabia). V slovenski konkurenci, kjer po nesreči na sobotnih treningih ni bilo izkušenega Milana Bubniča, pa je slavil Matej Grudnik (Renault Clio) pred Radom Raspetom (Audi R8) in Alešem Prekom (Honda Civic).

IMG_20190616_103652.jpg
Gledalci so zavzeto spremljali dirko
Foto: M.K.

Prireditelji so bili po končani dirki zadovoljni tako z dosežki na stezi kot tudi z dobrim odzivom gledalcev, tokrat se jih je ob progi zbralo precej več kot v zadnjih letih. Ena od želja za naslednja leta pa je tudi prenova asfaltne podlage, ki bi omogočila še boljše dirke.

IMG_20190616_103733.jpg
Dirko si je ogledalo precej obiskovalcev
Foto: M.K.