jure ličen, morje 1 Svet24.si

Nova oseba v Juretovem življenju

uvodna Svet24.si

Razkrili, kdo bo nastopil na naslednjem Super ...

luka koper, mesec Necenzurirano

Stanovanja za milijon evrov? Minister Mesec, ...

rakičan, bolnica, pošta, čakalne-vrste Reporter.si

Škandalozno priznanje: čakalne vrste prikrito ...

bravo olimpija Ekipa24.si

Joj, kaj je počela evropska Olimpija! Bravo ...

TRio Odkrito.si

TikTok hit - Todosovski, Avdić, Obrez

damir krznar maribor dw Ekipa24.si

Brez ovinkarjenja: Krznar razkril, kaj si misli o ...

Novice Novo mesto

Začenja se 51. Tedna cvička

Piše: STA

Čas objave:
26.05.2023 09:11

V Novem mestu se popoldne začenja tridnevni Festival cvička oz. osrednji prireditveni sklop tradicionalnega 51. Tedna cvička. Pri organizaciji so se pod okriljem občinskega Zavoda Novo mesto povezali Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, Društvo novomeških študentov in prireditelji Pop Up Wine Festivala.

Osrednji del festivala cvička bo vse tri dni potekal na novomeškem Glavnem trgu. Tam bodo v soboto pripravili tudi študentsko Cvičkarijo, današnji enodnevni Pop Up Wine Festival pa bo v atriju gradu Grm potekal hkrati z dogajanjem na Glavnem trgu.

Na festivalu, ki ga je lani obiskalo nekaj manj kot 15.000 obiskovalcev, letos pričakujejo podvojitev obiska, so na nedavni novinarski konferenci povedali prireditelji. Želijo sicer, da ta dolenjska prireditev postane vseslovenska.

Pester tridnevni program se bo odvijal na dveh prizoriščih. "Dogajanje bo od petka do nedelje živelo na Glavnem trgu v popoldanskih in večernih urah, v petek pa bo že tradicionalno na gradu Grm potekal Pop-Up Wine Festival," je pojasnil vodja prireditve Klemen Bohte.

Dogajanje s prepletom in dopolnjevanjem vinogradniške tradicije, mladostniške energije in novodobnega pristopa k vinski kulturi po njegovih besedah predstavlja eno največjih prireditev na Dolenjskem.Program festivala cvička bo med drugim postregel s tradicionalno povorko vinogradniških društev z nekaj več kot tisoč udeleženci, kronanjem kralja cvička, razglasitvijo ambasadorja cvička in izvolitvijo cvičkove princese, študentskimi kmečkimi igrami ter nastopi skupin različnih glasbenih smeri.

Teden cvička spremlja spremljevalni program, ki med drugim zajema ocenjevanje lanskega dolenjskega vinskega pridelka, tradicionalni pohod po poti Lojzeta Slaka, ki so ga trškogorski vinogradniki pripravili 6. maja, in v ponedeljek izpeljane akademije cvičkovega turizma.

Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak je ob začetku ocenjevanja dolenjskega vinskega pridelka za STA povedal, da je šlo z lansko vrnitvijo Tedna cvička v Novo mesto za novo poglavje v zgodovini te prireditve. Ta je sicer ohranila glavnino svojega programa. V določeni meri so jo nadgradili in posodobili, z 51. Tednom cvička pa so stopili v novo 50-letje te dolenjske tradicionalne prireditve.

Tradicionalni Teden cvička so sicer dolenjski vinogradniki v letih njegovega prirejanja med drugim selili med Novim mestom, Kostanjevico na Krki, Šentjernejem in Trebnjem. Njegovo organizatorko Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske sestavlja nekaj več kot 30 društev s skupaj več kot 6000 člani.