908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

strelišče, ebelsberg Svet24.si

80-letnik nehote povzročil požar na strelišču

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Elšnik Delius Ekipa24.si

Razkrivamo: Vodstvo Olimpije prižgalo rdečo ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Novice Črnomelj

Z odprtjem razstav v starem mestnem jedru Črnomlja popoldne začetek Jurjevanja 2024

Piše: STA

Čas objave:
19.06.2024 09:53

Z odprtjem razstav v starem mestnem jedru se v Črnomlju danes začenja Jurjevanje 2024, najstarejši folklorni festival v Sloveniji. Vse do nedelje se bodo na različnih lokacijah zvrstili različni koncerti, folklorni nastopi, razstave, predstavitve, športne in druge prireditve.

V okviru festivala bodo popoldne v starem mestnem jedru odprli sedem razstav na šestih lokacijah, namenjenih prikazu dosedanjih Jurjevanj in prikazu belokranjskega izročila. Zvečer bo v Jurjevanski dragi kot osrednjem prireditvenem prostoru celovečerni koncert priznanih opernih pevcev Trio Vivere.

V četrtek dopoldne na Ljudski univerzi ZIK Črnomelj pripravljajo etnodelavnice, nekakšen sprehod skozi belokranjsko dediščino, druženje ob ljudskem petju, spoznavanje belokranjskih jedi in vezenja. Popoldne bo v Jurjevanski dragi srečanje otroških folklornih skupin Bele krajine, nato pa ob 21. uri tudi uradno odprtje letošnjega, že 60. Jurjevanja.

Predstava za otroke in rokodelski sejem bosta začela petkovo dopoldansko Jurjevansko dogajanje. Popoldne bo pri cerkvi sv. Duha koncert Tamburaškega orkestra in Tamburaškega kvinteta Glasbene šole Črnomelj. Zvečer sledijo koncert Big banda Črnomelj, nastopi tujih folklornih skupin in zabavni program s skupino Dejan Dogaja band.


Soboto se bo dogajanje začelo z dopoldanskim nastopom Godbe Črnomelj pred črnomaljskim gradom, tržnico dobrot in rokodelstva ter ustvarjalnimi delavnicami za otroke. Sledili bodo nastopi folklornih skupin, rokodelski sejem ter nastopi različnih glasbenih skupin. Vrhunec bo večerna zabava s skupino Chicas.

Podobno bogat program se obeta v nedeljo, ko bodo v Jurjevanski dragi med drugim s proslavo obeležili tudi dan državnosti. Ob 22. uri bo zaključni koncert Vlada Kreslina in skupine Mali bogovi.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora Dubravka Čengije, je cilj festivala ohranjati in promovirati slovensko folkloro ter obenem odpirati vrata mednarodnemu sodelovanju. Letošnji festival bo še posebej bogat in raznolik, saj so povabili številne gostujoče skupine iz različnih držav. Tako se bo na prizoriščih zvrstilo kar okrog 1300 nastopajočih, poleg osrednjih folklornih nastopov pa bo festival obogaten tudi s približno 40 spremljajočimi dogodki, je povedal na nedavni novinarski konferenci, na kateri so predstavili letošnje dogajanje.

"Jurjevanje v Beli krajini je dogodek, ki ima za občino in njene prebivalce izjemen pomen. Že 60 let je ta festival središče kulturnega dogajanja, ki združuje prebivalce in obiskovalce iz bližnje in daljne okolice. Ponosni smo, da lahko gostimo tako pomemben festival, ki ne le ohranja našo kulturno dediščino, ampak tudi spodbuja turizem in krepi lokalno gospodarstvo. Jurjevanje je več kot le festival - je del naše identitete in skupnostnega duha, ki nas vse povezuje," pa je o Jurjevanju povedal črnomaljski župan Andrej Kavšek.