Barvanje 8-okt20 Svet24.si

Kislica že stoletja slovi kot naravno zdravilo za...

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Novice Ljubljana

Vsi, ki bodo prišli z žariščnih območij, bodo napoteni v karanteno

Piše: STA

Čas objave:
27.03.2020 14:40

Uradni govorec slovenske vlade Jelko Kacin je danes napovedal, da bodo v prihodnje vsi Slovenci, ki se bodo vrnili z žariščnih območij pandemije novega koronavirusa, napoteni v karanteno. Do zdaj so v Sloveniji izdali odločbe 445 osebam, ki so že v karanteni.

Ponoči je s posebnim letalom iz Španije priletelo 41 Slovencev. Na letalu je bilo tudi osem Avstrijcev, ki so nadaljevali pot v Avstrijo. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin, je bil polet izveden ob visokih zaščitnih ukrepih, ob prihodu pa so potniki opravili zdravniški pregled. Vročene so jim bile odločbe o 14-dnevni karanteni, ki jo bodo preživeli v velenjskem hotelu Paka. To namestitev je vladi v uporabo ponudila družba Hisense Gorenje.

Ker je Španija posebej rizično območje, bodo v prihodnje vsi potniki, ki bodo prišli od tam, napoteni v karanteno. "Prav je, da svojci to veste in da ste na to pripravljeni," je dejal Kacin.

Ob tem se je zahvalil za razumevanje lokalnemu prebivalstvu v Velenju. To njegovih besedah ni edino mesto, ki bo imelo karanteno na svojem območju. "Slovencev v tujini je še veliko in to je lep primer solidarnosti, ki je tako ključen v tem težkem času. Upam, da bo to navdih tudi za druga podjetja s prostimi nastavitvenimi kapacitetami," je pozval Kacin.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je dejal, da ima predstavnik civilne zaščite, ki stoji pred hotelom Paka, več dela s tistimi, ki hočejo v hotel, kot tistimi, ki bi želeli iti ven. "Starši in sorodniki, z vašimi najdražjimi v hotelu Paka je vse v redu," je zagotovil. Karantena je po njegovih besedah nujna, da preprečimo nova žarišča epidemije.

Kot je pojasnil Kacin, za nastanjene v hotelu ne skrbi hotelsko osebje, ker je hotel zaprt, temveč oskrbo zagotavlja civilna zaščita.

Šter je dodal, da je postrežba prilagojena razmeram v karanteni. Nastanjeni dobijo hrano, vodo in druge potrebščine tako, da z njimi nihče ne pride v stik. "Postrežejo jim pred vrata, pozvonijo in nato odidejo," je pojasnil Šter in dodal, da osebe v karanteni niso zaklenjene v sobah, z zunanjim svetom pa lahko komunicirajo s sodobnimi komunikacijskimi napravami.

Šter je še napovedal, da bo v soboto iz Madrida priletelo še eno letalo z novo skupino med 40 in 45 Slovenci, ki bodo po prihodu prav tako napoteni v karanteno. Na letalu bo tudi nekaj državljanov drugih držav, ki bodo morali takoj oditi iz Slovenije.

Kacin je pozval k donacijam v poseben sklad, ki ga je ob krizi s koronavirusom ustanovila vlada, predvsem tiste, ki so se v domovino vrnili na državne stroške. Poudaril je, da bodo šla zbrana sredstva predvsem za pomoč v zdravstvu in domovom za starejše, vlada pa bo zagotovila, da se bodo vsi prispevki neposredno prelili v konkretno pomoč najbolj potrebnim.

Tudi ponudba kapacitet, v katere bodo lahko namestili Slovence, ki prihajajo iz tujine, je dragocena donacija, ki jo z veseljem sprejemamo, je dejal vladni govorec.

Slovenske železnice so danes že sporočile, da so dale državi na razpolago svoje počitniške zmogljivosti v Sloveniji.