mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

1684916784-frghtsjk-66-1684916718719 Necenzurirano

"Bivši zaposleni smo največji poraženci ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

tv3 oddaja zlati ključ Suzana Bajrić Njena.si

Kmetija: Spoznajte Suzano v vlogi televizijske ...

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice Novo mesto

AVDIO&VIDEO&FOTO: V Novem mestu vrhunec Štukljevega leta

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
05.11.2018 13:45

V ponedeljek, 12. novembra 2018, se bodo v Novem mestu poklonili velikanu gimnastičnega športa, dobitniku šestih olimpijskih kolajn, svetovljanu in humanistu Leonu Štuklju.

120. obletnico njegovega rojstva bodo obeležili z otvoritvijo razstave Leon 120 let v Dolenjskem muzeju Novo mesto, na kateri bosta predstavljena njegovo življenje in delo.

V nadaljevanju bo sledila osrednja slovesnost z naslovom Iz roda v rod duh išče svojo pot (120. obletnica rojstva Leona Štuklja), ki bo potekala v Olimpijskem vadbenem centru Novo mesto (velodrom v Češči vasi).

Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji novinarski konferenci povedal, da se s Štukljevim letom poklanjajo "velikanu gimnastičnega športa, dobitniku šestih olimpijskih medalj, svetovljanu in humanistu" Štuklju. 

Ob vrhuncu Štukljevega leta, v katerega so vključili več športnih in drugih novomeških letošnjih prireditev, je povabil na osrednji prireditvi prihodnji ponedeljek, ko bodo v Dolenjskem muzeju odprli spominsko razstavo Leon 120 let, zvečer pa v novo nastajajočem olimpijskem centru pripravili slovesnost ob 120-letnici Štukljevega rojstva.

Častni govornik na slovesnosti Iz roda v rod duh išče svojo pot, ki jo bo režiral Klemen Dvornik, bo predsednik republike Borut Pahor. Sicer pa v okviru omenjenega leta v novomeški galeriji Simulaker v četrtek odpirajo fotografsko razstavo Olimpijske igre skozi objektiv Aleša Fevžerja, v petek bodo izbrali novomeškega atleta leta, v začetku decembra pa v Novem mestu pripravljajo še državno prvenstvo v gimnastiki, je še navedel Macedoni.

Direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik je nadaljevala, da želijo z razstavo Leon 120 let, ki bo na ogled leto dni, delno pa jo bodo kasneje preuredili v stalno razstavo, Štuklja predstaviti tudi in predvsem kot telovadca, zavednega sokola in "človeka, ki je s svojim življenjem izpisal izjemno zgodbo". Z razstavo želijo poudariti tudi, da je bil v prvi vrsti Novomeščan.

Tridelno zasnovana razstava predstavlja Štuklja kot Novomeščana in navdih, v drugem delu bodo poudarili njegovo sokolstvo, v zadnjem pa predstavili njegovo stanovanje oz. intimo, je še dejala Dokl Osolnikova.

Novomeški režiser Dvornik je osrednjo slovesnost Štukljevega leta Iz roda v rod duh išče svojo pot v novem novomeškem Olimpijskem vadbenem centru Češča vas, ki je nastal s pokritjem tamkajšnjega skoraj prenovljenega kolesarskega velodroma, označil za plesno-glasbeno-dramsko slovesno akademijo s številnimi nastopajočimi.

Po podatkih novomeške občine na tej prireditvi poleg številnih gostov pričakujejo skupaj do 1200 obiskovalcev; obisk bo brezplačen.

Leon Štukelj, pravnik in olimpijski šampion, se je leta 1898 rodil v Novem mestu, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Pravo je študiral na Dunaju, v Zagrebu in Ljubljani, kot sodnik je služboval v Novem mestu, Črnomlju, Žužemberku in Mariboru. Kot najstarejši olimpionik je bil zadnja leta svojega življenja deležen posebne svetovne pozornosti, v Mariboru pa je leta 1999 umrl.

V rodnem Novem mestu so mu posvetili Štukljevo cesto, v tamkajšnjem Dolenjskem muzeju so o njem do zdaj pripravili tri večje razstave in izdali več publikacij, leta 2012 so v okviru partnerskega projekta Evropska prestolnica kulture, pri katerem je z Mariborom sodelovalo tudi Novo mesto, ob novomeškem kandijskem križišču odkrili Štukljevo skoraj trimetrsko obeležje z njegovo bronasto skulpturo, ki jo je kot donacijo zasnovala ruska akademska kiparka Stanislava Kalinina.

Novomeški župan Gregor Macedoni o Štukljevem letu

Macedoni o vrhuncu Stukljevega leta