prometna nesreča, vinska gora Svet24.si

Počilo je tam, kjer bi morala biti avtocesta že ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

trnava Necenzurirano

Za vode na Koroškem dali manj kot za luksuzno ...

marko-cegnar_profilna_600x600 Reporter.si

Zaposleni na Pošti Slovenija se zgražajo: ...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

Intervju z gospodom Pignatellijem je potekal v Benetkah, mestu, ki ga obiskuje večkrat letno in ga g Odkrito.si

Federico Pignatelli: "Umetna inteligenca je ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Dva stoletnika praznovala skupaj

Piše: Radio Krka, M.K./Dolenjski list, L.Markelj

Čas objave:
17.11.2019 16:55

V Domu starejših občanov Novo mesto je bil v petek poseben dan - s prireditvijo so se spomnili okroglih jubilejev dveh svojih stanovalcev in to kar dveh stoletnikov: Rudija Mraza iz Novega mesta ter Štefanije Petan, doma iz Smolenje vasi. V domu so torej praznovali kar dvestoletnico!

»Veseli in ponosni smo na take jubilante, še zlasti, ker gre še za taka dva kerlca, kot sta gospod Rudi in gospa Štefka. Še naprej jima želim veliko zdravja in čim boljšega počutja v domu, ter sploh še veliko stoletnikov,« je dejala direktorica DSO Novo mesto Milena Dular ter skupaj s pomočnico Sonjo Jurečič s šopkoma razveselila oba slavljenca. Mimogrede je Dularjeva še povedala, da je z obema povezana na poseben način: Petanova prihaja iz njene rojstne vasi, Mraz pa ju je z možem pred mnogo leti poročil, saj je bil vrsto let tudi matičar.

Stoletnika, ki se za visoko starost še oba dobro držita, sta bila deležna še mnogih drugih čestitk in pozornosti, vse sta sprejela z veseljem in hvaležnostjo. Med drugim so jima v domski kuhinji pripravili dve veliki in slastni torti, s katerima so se po kosilu posladkali vsi stanovalci doma, od katerih so mnogi veselo prisostvovali praznovanju.

Slavljencema v čast so zapele tudi ljudske pevke iz Ljubljane in prav petje ljudskih pesmi ju je še posebej razveselilo, saj sta oba v življenju rada prepevala. Še zlasti Rudi Mraz, ki je zbranim rad spregovoril o svojem pestrem življenju, v katerem je glasba poleg športa igrala zelo pomembno vlogo. Sodeloval je v kulturnih društvih Svoboda v Bršljinu in Dušana Jereba v Novem mestu. V okviru slednjega je na njegovo pobudo zaživel tudi moški pevski zbor, kjer je Rudi pel bariton, in spominjal se je, kako veliko so nastopali in kako priljubljeni so bili. Kot je povedal, so danes vsi njegovi sopevci že na pokopališču in Rudi njihove grobove rad obišče in se jih spominja. Sicer pa je vse nastope in dogajanje v zvezi z zborom skrbno beležil in hrani kroniko. Zbranim, med katerimi sta bila tudi njegov sin Rudi in hčerka Špela Karba, je z veseljem tudi zapel eno pesem in vse navdušil.

Stoletnica Štefanija Petan se je rodila kot zadnja od petih otrok na majhni kmetiji v Smolenji vasi. Po poklicu je bila šivilja, a po poroki je bila nekaj časa doma, nato pa se je spet zaposlila in upokojitev je dočakala v Novolesu. Z možem Jožetom, s katerim sta si dom ustvarila v Straži, sta imela sina Zvoneta. Zdaj je že preko trideset let vdova, v domu, kjer je šele leto dni, prej pa je zase skrbela še sama, pa jo rad obiskuje sin z ženo.

Več fotografij z dogodka najdete tukaj