Christine Lagarde Svet24.si

ECB v novo znižanje evrske obrestne mere

profimedia-0921615611 Svet24.si

(Foto) Znana "plus size" manekenka naprej ...

761284_246-nlb Necenzurirano

Slovenske banke z rekordnimi dobički. Kdaj bodo ...

1728564962-172a8235-1728564822278 Reporter.si

Je Pavel Rupar v Bruslju res nadlegoval ...

pogacar roglic Ekipa

Primož Roglič z izjavo tedna: "Izbiral bom ...

Dokumentarni film Gram srca spremlja življenja odvisnikov na ulicah Ljubljane in razkriva posledic Revija Stop

Brutalna iskrenost, ki nam odpira oči ...

image00004 Ekipa

Kakšna bomba, kakšen gol: Mojstrovina Jana ...

Novice NM/Cerklje ob Krki

VIDEO&FOTO: Prikaz vaje Takojšen odgovor 2016

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.09.2016 08:01

Slovenska vojska je s sodelujočimi partnerji v mednarodni vojaški vaji Takojšen odgovor vajo tokrat predstavila predstavnikom medijev, kjer je bila tudi naša ekipa.

(Foto: Radio Krka in STA)

V okviru mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor 2016, ki od 9. septembra poteka v Sloveniji in na Hrvaškem, so v Novem mestu pripravili dinamično predstavitev sodelovanja Slovenske vojske in posebnih policijskih enot pri obvladovanju migracij. V Cerkljah ob Krki pa so pripravili še prikaz vojaškega delovanja v primeru množične nesreče.

Koordinator vaje, polkovnik Danilo Jazbec, je povedal, da so se v okviru današnjega t. i. dneva za medije in omenjene vojaške vaje v Vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu urili tudi v postopkih delovanja in sodelovanja vojske pri soočanju z migracijami, ki so vključevali tudi reševanje problematike z begunci.

V vajo, katere podmena je bila prihod migrantov in njihov sprejem, pri katerem se je razstrelil samomorilski napadalec, dva oborožena terorista v bližnji okolici pa so obvladali kosovski vojaki s pomočjo posebne policijske enote, so vključili tudi enoto slovenske policije.

Njena posebna enota je tudi z vodnim topom razstrelila nahrbtnik z razstrelivom enega od razoroženih teroristov, sicer pa naj bi bilo v vaji ranjenih osem ljudi, ki so jih s helikopterjema Slovenske vojske (SV) prepeljali v Vojašnico Jerneja Molana v Cerklje ob Krki, kjer so pripravili drugi del današnje vaje.


Ta obsega tudi usposabljanje pripadnikov vojaških terenskih bolnišnic Role 2, slovenske in ameriške, preigravajo pa tudi scenarije s humanitarno asistenco v primeru množične nesreče, je še povedal Jazbec.

Po podatkih SV na mednarodni vojaški vaji Takojšen odgovor 2016, ki se bo zaključila v četrtek, sodeluje približno 2000 pripadnikov oboroženih sil iz desetih evropskih držav in ZDA. Slovenski del vaje, ki poteka pod vodstvom poveljstva ameriških kopenskih sil za Evropo, bo stal približno 400.000 evrov. Slovenski delež zanjo bo znašal približno 240.000 evrov, stroške tujih oboroženih sil bodo pokrile njihove države.

Sicer pa Slovenija skupaj s Hrvaško to regionalno vajo gosti tretje leto zapored. Vaja, s katero krepijo regijsko povezovanje, partnerstvo in povezljivost med zaveznicami ter partnerskimi državami, poteka na območju Cerkelj ob Krki, Postojne in Novega mesta, na Hrvaškem pa na območju Zagreba in Slunja.

Gre za bataljonsko računalniško podprto štabno vajo in taktično vajo enot na ravni čet, vajo humanitarne asistence in usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Vaja Takojšen odgovor 2016