Sara Isakovič 5 Svet24.si

Sara Isakovič: "Otroci so anksiozni, ogromno je ...

ana-petrič Svet24.si

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega ...

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

kmetija-2024 Njena.si

Kaj se je z Jasminom in Ines zgodilo po Kmetiji?

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Miklavž je prinesel lučke

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.12.2012 09:05

Slovenija se bo danes odela v praznično obleko. Miklavž pa bo navduševal otroke, najmanjše kot tudi tiste malo večje.

(Foto: Arhiv Radia Krka)

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju Miklavževanja pripravlja več župnij in krajev.  V Novem mestu bo občinski Zavod za turizem danes zvečer predstavil praznično razsvetlitev mestnega središča, na Glavnem trgu pa se bo oglasil Miklavžev sprevod.

Miklavž je s spremstvom in darili že v nedeljo obiskal in obdaril 280 otrok v občini Škocjan, na predvečer praznika sv. Miklavža se bo danes popoldne prikazal tudi na balkonu mestne hiše v Novem mestu. Organizator društvo Mojca pričakuje množico otrok in njihovih staršev. Pred prihodom Miklavža pa bodo čakajoče razveseljevali čarodej Toni, plesalci plesne šole PAN in otroški pevski zbor Glasbene šole Marjana Kozine.

Zaradi prireditve bodo ves dan zaprta parkirišča nasproti Rotovža, promet na osrednjem delu trga pa bo urejen z obvozom med 16. in 18. uro.


Zasijalo bo tudi Krško

Tudi mesto Krško bo nocoj dobilo svojo praznično podobo. Več 1000 svetil bo v zadnjem mesecu leta ožarjalo staro mestno jedro, krški most, Videm, ploščad pred Kulturnim domom, ki bo tudi osrednji prostor silvestrovanja. Praznično razsvetljavo v občini prižigajo z mislijo na simbolično sporočilo luči in z željo, da bi življenje teklo v družbi svetlobe, ki bi v časih izgubljenega za-upanja pomagala vliti upanje in poiskati pravo smer za uspešnejše čase prihodnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Občina Krško bo poskrbela za praznično podobo območja pred Valvasorjevo knjižnico, na Hočevarjevem trgu, na še nekaterih krajevnih trgih in za že tradicionalne žive jaslice pred Gasilskim domom. Praznični čas bo lepšal tudi osvetljen drevored na Vidmu po cesti 4. julija. Ohranjena je osvetlitev preteklih let saj trenutni čas ni naklonjen dodatnim vložkom v nadgradnjo praznične osvetlitve.

Poleg praznične osvetlitve pa bo zadnje dni leta lepšalo tudi praznično dogajanje, ki ga bo tudi letos popestril novoletni tek po ulicah starega mestnega jedra. Za Božič si bomo lahko na naravnem prizorišču pri Občini Krško ponovno ogledali žive jaslice. V novo leto pa bodo vstopili z zabavnim glasbenim programom na Trgu Matije Gubca.


Sv. Miklavž ali sv. Nikolaj je eden najbolj priljubljenih svetnikov, s katerim je povezano obdarovanje otrok. Njegov god bomo obeležili jutri, ta dan je ponekod še posebej namenjen krščanski dobrodelnosti.