Green lake Svet24.si

20-letni moški se je utopil na območju Zelenega ...

uvodna Svet24.si

Malček z možnostjo štirikolesnega pogona

DRU20150503BOBO152 Necenzurirano

Nova napaka sodišča: obsojeni bankirji so se ...

1717753308-dsc04923-1717753281864 Reporter.si

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Novice Straža

VIDEO: Košarkar naj bo Borisa Petkoviča v Straži

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.11.2017 11:10

V Straži so si gledalci lahko ogledali mladinski igrani film "Košarkar naj bo", zatem pa prisluhnili še njegovemu režiserju Borisu Petkoviču.

V Kulturnem domu Straža je bila včeraj predstavitev najnovejše filmske uspešnice Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkoviča. Večerni projekciji filma je sledil še pogovor z režiserjem.

Boris Petkovič, po rodu iz Straže, je končal študij na Višji prometni šoli v Portorožu in nato diplomiral še iz filmske režije na filmski šoli EICAR v Parizu, kjer je nekaj let tudi poučaval. Ustvaril je vrsto celovečernih igranih in dokumentarnih filmov. Njegova najnovejša filmska uspešnica je Košarkar naj bo, v začetku prihodnjega leta pa bo prišel v kinematografe tudi njegov novi dokumentarec Šum Balkana.

Košarkar naj bo je njegov drugi mladinski igrani film in je nastal po izjemno priljubljeni knjižni predlogi Primoža Suhodolčana. Do danes si ga je ogledalo že več kot 50.000 gledalcev. Mednarodno premiero je doživel na Filmskem festival v Sarajevu, kjer ga je publika zelo lepo sprejela, uspeh pa je doživel tudi na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Prejel je 2 nagradi - Vesno za najboljši film po mnenju občinstva in Vesno za najboljšo scenografijo.

Petkovič je v pogovoru povedal, da je proces nastajanja filma večletni projekt in nikoli ne moreš v celoti predvideti, kako uspešen bo. Ker je bila uspešnica že knjiga, ki ima izjemno široko publiko, je lahko upal, da bo tudi zanimanje z film veliko, a takšnega odziva ni pričakoval nihče. Izbira igralske zasedbe je bila poseben izziv. Če je za določen lik takoj vedel, kdo ga bo odigral, mu je glavni junak Ranta povzročal kar nekaj preglavic. Težko verjetno se je zdelo, da bodo ustreznega igralca našli v Sloveniji. A so ga in Klemen Kostrevc je tisti, ki je prepričljivo odigral lenega, nerodnega, negotovega in suhega mladeniča, ki vstopi v svet košarke. Poleg Klemna, ki je prvič stal pred kamero, sta zaigrala še Gaja Filač ter Matija Brodnik in pa izkušeni vrhunski igralci, kot so Saša Pavček, letošnja dobitnica Borštnikovega prstana, in Gojmir Lešnjak – Gojc, pa Lado Bizovičar, Ana Maria Mitić, Marko Miladinović in Matjaž Javšnik.

Splet naključij je hotel, da je prišel film v kinematografe ravno v času košarkarskega prvenstva, kjer je Slovenija doživela izjemen uspeh. Tako je morda prav košarkarska evforija ponesla v kino kakšnega gledalca več in morda bo prav ta film nagovoril mlade ter ponesel na športna igrišča kakšnega najstnika več.