primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Novice Novo mesto

VIDEO in FOTO: Odprli prenovljeno Župančičevo sprehajališče ob Krki

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.06.2015 07:06

V Novem mestu so v okviru RICevega projekta Po poti kultur v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Novo mesto ter Zavodom Zora z literarnim sprehodom sarajevskih umetnikov včeraj odprli prenovljeno mestno Župančičevo sprehajališče ob Krki.

Med literarnim sprehodom, ki so ga poimenovali Klopice povezujejo, v družbi v Novem mestu gostujočih sarajevskih umetnikov in domačih literatov, so se sprehodili po Župančičevem sprehajališču in hkrati prebirali verze Otona Župančiča, ki so odtisnjeni na prenovljenih klopicah.

Odprtju sta se pridružila častna gosta, med njimi predstavnica veleposlaništva BiH, vodja konzularnega oddelka Azra Popović in župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. S prenovo omenjenih klopic in otvoritveno prireditvijo pa želijo opozoriti, da med Slovenci živijo predstavniki najrazličnejših narodov oz. kultur, so dodali.

Sicer pa v okviru projekta Po poti kultur, ki so ga začeli januarja in se bo končal konec meseca, izvajajo programe spodbujanja medkulturnega dialoga z državljani tretjih držav.

Njegovi glavni cilji so sodelovanje med različnimi kulturami in narodi, spodbujanje strpnega in spoštljivega odnosa ter kulturnih razlik, promocija etnične raznolikosti, strpnosti in medkulturnega dialoga med različnimi ciljnimi skupinami.

Odprtje prenovljenih klopic Župančičevega sprehajališča so pripravili tudi v okviru RICeve že tretje Parade učenja in Tedna kultur, ki ga organizira novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, ter v počastitev 650-letnice ustanovitve Novega mesta.
Projekt sta sofinancirala Evropski sklad za vključevanje državljanov tretjih držav in Ministrstvo za notranje zadeve.

Literarni sprehod