skala, jesenice na dolenjskem Svet24.si

Foto: Družini na brežiškem večerni mir skalila...

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Novice Novo mesto

VIDEO & FOTO: Reke se bodo vrnile v svoje struge

Piše: Radio Krka/STA/Re CO Brežice

Čas objave:
12.01.2016 14:00

Hidrološke razmere po državi se umirjajo. Sava in Kolpa bosta v popoldanskih urah začeli upadati. Razlite reke se bodo predvidoma v večernih urah vrnile v svoje struge.

(Foto: Uroš Brinc in Božo Vidmar poplavljena reka Kolpa, Miran Klevišar poplavljena reka Krka )

Vodja oddelka za hidrološke prognoze na Arsu Janez Polajnar je v pogovoru  za Radio Krka povedal, da Kolpa v okolici Metlike še narašča. Njen pretok trenutno znaša 660 kubičnih metrov na sekundo in bo tekom dopoldneva še naraščala tam do okoli 700 kubičnih metrov na sekundo. Popoldne pa se bo tudi v tem delu reke njen vodostaj postopno začel zniževati.

Reka Krka pa trenutno ne narašča več, tudi v svojem spodnjem toku v Podbočju je že dosegla svoj maksimum in zaenkrat ne povzroča težav.

Lokalna cesta Otočec - grad Otočec je zaprta zaradi poškodovanega mostu.

Razlite reke se bodo predvidoma v večernih urah vrnile v svoje struge. Jutri bo poplavljala le še reka Ljubljanica na Ljubljanskem barju.

Po obilnih ponedeljkovih padavinah še poplavljajo reke Sava Bohinjka, Sava v Zasavju, Ljubljanica, Dravinja in Savinja v spodnjem toku na izpostavljenih mestih ob strugi. Med temi rekami narašča le še Dravinja v spodnjem toku, pretok Ljubljanice se je ustalil, preostale reke upadajo. Nekatere reke na vzhodu in jugu države pa še naraščajo.


Zjutraj sta Dravinja in Sava poplavili nekaj cest. Okoli pete ure zjutraj je reka Dravinja poplavila cesto Lešje-Koritno v občini Majšperk. Malo pred sedmo uro zjutraj je reka Sava poplavila lokalno cesto Hrastnik-Radeče. Še pred tem je poplavila tudi cesto Sava-Mošenik v občini Zagorje ob Savi. Obe cesti sta popolnoma zaprti za ves promet.

Na severnem Primorskem pa so ponedeljkove padavine povzročile le nekaj manjših težav, je za STA danes povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Največ težav so povzročili narasli vodotoki na Idrijskem, kjer je voda v Zavratcu in Spodnji Idriji začela vdirati v stanovanjski hiši. V Zavratcu so postavili protipoplavne vreče in izčrpali vodo.

Pomoč so potrebovali tudi v Čepovanu, kjer je narasli vodotok grozil s poplavljanjem bližnjih objektov, ter na Cerkljanskem, kjer so zaradi obilnih padavin in zamašenih odtokov meteorne vode pričele zalivati pritlične prostore stanovanjskega objekta v kraju Police.

Meteorna voda je zalila tudi pritlične trgovske prostore v središču Kobarida. Tudi tam so gasilci postavili protipoplavne vreče in izčrpali vodo.

Nekoliko več težav je povzročil zemeljski plaz, ki je zasul regionalno cesto Tolmin-Dolenja Trebuša. Dežurni delavci Cestnega podjetja Gorica so zemeljski plaz odstranili in sprostili promet. Do udora cestišča je prišlo tudi v kraju Žirovnica na Idrijskem, kjer na oviro opozarja prometna signalizacija.

Pogovor z JANEZOM POLAJNARJEM


Vodostaj reka Krka 12012015