petar matić dule Svet24.si

Umrl je zadnji narodni heroj Jugoslavije

Urbani6-dec20 Svet24.si

Kmetu s polja ukradli 6 ton izredno cenjenega ...

1674474756-s2f19826-4-1674474742448 Necenzurirano

Janša v ovčji koži dela veliko koalicijo, Pirc ...

54043105780_0d04297a06_c Reporter.si

Golob še vedno z eno nogo v energetiki. Kam bi ...

luka doncic gabriela anamaria Ekipa

Topijo se srca, fotka je hit: Takole 10-mesečna ...

siddharta Revija Stop

Siddharta v svet pošiljajo Mir

albert riera Ekipa

Albert Riera brutalno iskren po evropskem porazu: ...

Novice Novo mesto

Veliko mednarodno priznanje za Novo mesto

Piše: MO NM

Čas objave:
04.10.2024 06:58

Župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni je bil na dogodku Forum županov - Vrh mest za prihodnost (UN Forum of Mayors - Cities Summit for Future) v Ženevi izvoljen v predsedstvo županskega foruma Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo za obdobje enega leta kot namestnik županje Glasgowa Susan Aitken, ki bo v naslednjem letu predsedovala temu pomembnemu forumu, ki povezuje župane v okviru Organizacije združenih narodov (OZN).

Izkazano zaupanje predstavlja veliko mednarodno priznanje za Novo mesto, ki tako nadaljuje uveljavljanje v globalni družbi razvojno najbolj prodornih mest.

Mesta oz. župani, med njimi Novo mesto kot predstavnik slovenskih mest, so na forumu potrdili tudi skupno izjavo lokalnih in regionalnih voditeljev o prihodnosti, ki predstavlja njihovo enotno vizijo in zavezanost k oblikovanju prihodnosti mest, ki so zaradi globalnega povečevanja prebivalstva v urbanih središčih vse pomembnejši sooblikovalci skupne prihodnosti našega planeta. Sprejeta izjava z naslovom »Local and regional governments for a renewed and inclusive multilateralism for a sustainable future« bo v nadaljevanju obravnavana kot pomembna podlaga pri oblikovanju stališč in politik na različnih nivojih v okviru multilateralnega delovanja OZN.

Četrta izvedba županskega foruma je v Ženevi potekala 30. septembra in 1. oktobra 2024. Voditelji mest iz Evrope, Severne in Južne Amerike, Azije in Afrike so na letošnjem vrhu naslavljali ključne teme, kot so trajnostni razvoj in podnebne spremembe, varnost in mir, vloga mladih v družbi ter enakopravno vključevanje žensk v politiko. Novomeški župan se je v okviru aktivnosti v Ženevi srečal tudi z veleposlanico Stalnega predstavništva pri Uradu Združenih narodov mag. Anito Pipan in njeno namestnico dr. Jano Urh Lesjak.