IMG_20220902_093906 Svet24.si

Velovu za podkupovanje leto dni pogojnega zapora ...

nadiža Svet24.si

Karmična prognoza za julij: test partnerskih ...

andrej-hohlun, rusija, ukrajina Necenzurirano

Država zamrznila vilo nad Portorožem, ki je v ...

1717959349-dsc02720-1717959247314 (1) Reporter.si

Mesarsko klanje v SLS: kako je Petru Gregorčiču ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

Nekateri trdijo, da Harry ne uživa v Kaliforniji ... Ravno nasprotno Odkrito.si

Skrivni načrt za vrnitev Harryja

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

Novice Nm

V&F: Dobrodelno za kulturno dediščino

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.04.2013 08:57

V Kulturnem centru Semič so pripravili dobrodelni koncert za obnovo cerkve sv. Lovrenca na Smuku nad Semičem. Gre za kulturno dediščino, ki ga je pripravila župnija Semič in Družina Škufca iz Semiča.

Kulturna dediščina predstavlja nenadomestljivo vrednoto. Vsaka enota kulturne dediščine, ki je poškodovana ali uničena, je žal izgubljena, zato je potrebno kulturno dediščino v aktivno vsakodnevno življenje. Skrb za njeno ohranjanje in varovanje v vseh okoliščinah je skrb vsakega izmed nas.

Pastoralno cerkev sv. Lovrenca na Smuku sestavljajo ladja, prezbiterij in ob njegovo južno steno prislonjen zvonik ter lopa. Podolžna ladja ima v zahodni steni pokončen pravokoten kamniti portal. Nad njim je vzidana kamnita napisna plošča z letnico 1689. Notranjščina cerkve izpričuje baročno občuten prostor z banjastim obokom. V historičnem stilu oblikovan oltar sta leta 1911 izdelala Vinko in Jernej Jereb iz Metlike. Stranska oltarja in prižnica sta iz 17. stoletja.

Cerkev sta dala pozidati grof Franc Bernard Lichtenberg in njegova žena Ana. Po njuni zaslugi je cerkev tedaj dobila tudi enotno notranjo opremo, kar potrjujeta družinska grba na prižnici. Lichtenbergi so si cerkev izbrali tudi za svoje zadnje počivališče, saj je v tlak prezbiterija položena kamnita nagrobna plošča z njihovim grbom.


Cerkev sv. Lovrenca je razglašena za kulturni spomenik zaradi svoje zgodovinske in kulturne pričevalnosti.

Dobrodelne koncerta so se udeležili: plesni par Andrej Škufca in Melinda, Prifarski muzikantje, Preloški tamburaši, Oktet bratov Konda in Oktet Janževo iz Metlike. Povezovalec prireditve PAVLE RAVNOHRIB.