Jake Abraham Svet24.si

Igralec je v 57. letu izgubil bitko z rakom

pavel prigožin Svet24.si

Kdo bo podedoval Prigožinove milijone?

agencije-fotka Necenzurirano

Kako gre pod Golobovo vlado Zavrlu, Pusarju & co.?...

vladimir prebilic-pl Reporter.si

Novi obraz, ko bo odletel Golob? Bo župan ...

kek Ekipa24.si

Pred Slovenijo tekma leta, Kek pa razkril svoj ...

Globalna Ureditev AI: Poudarek je na potrebi po mednarodni regulaciji za zagotavljanje varnega razvo Odkrito.si

Zloraba umetne inteligence - pot v množično ...

ronaldo 1 Ekipa24.si

Težave v raju?! Georgina objavila fotko z ...

Novice Žužemberk

V Žužemberku bo stal paviljon

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.04.2013 15:07

Organizatorji poletnega tabora EASA, največje neprofitne mreže študentov arhitekture v Evropi, so v Žužemberku pripravili razstavo in predstavili najboljše elaborate, za paviljon na osrednjem žužemberškem trgu.

V okviru, največje neprofitne mreže študentov arhitekture v Evropi, bodo v Žužemberku udeleženci izgradili lesen paviljon, ki bo stal na prostoru nekdanje porušene cerkve sv. Jakoba pred žužemberškim gradom.

K razpisu mednarodnega natečaja za večnamenski paviljon so organizatorji prejeli 90 predlogov iz celega sveta, med katerimi je posebna strokovna komisija v sestavi arhitektov Aleksandra Ostana in Maruše Zorec, predstavnika Občine Žužemberk Vlada Kostevca, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Tomaža Goloba in predstavnikov študentov društva EASA Aleša Kobeta, Aljoše Merljaka in Tadeja Pavlič, izbrala najboljše.


Največ pozitivnih kritik in tudi ocen s strani stroke, kot tudi publike je prejel paviljon Jacka Richardsa in Willa Burgessa iz Velike Britanije. Lesen paviljon bo po mnenju stroke interpretiral kulturno dediščino kraja, porušeno cerkev, oživil družabno dogajanje sredi trga in hkrati povezovali trg kot celoto. Po besedah udeleženih obiskovalcev bi moral biti paviljon pokrit, da bo kljuboval vremenskim razmeram in omogočal tudi različne kulturne dogodke, prodajo turističnih spominkov in domačih dobrot. Hkrati s postavitvijo paviljona bodo udeleženci EASA 2013 v Žužemberku svoje akademsko pridobljeno znanje preizkušali na številnih praktičnih delavnicah.