sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

rtvs Reporter.si

Javna hiša pred moralnim bankrotom: RTV Slovenija...

nemcija Ekipa24.si

Odjeknilo je! Nemci izbrali novega selektorja, na ...

lesley-maxwell Odkrito.si

Babica razkriva: "Mladi fantje norijo za mojim ...

josip ilicic maribor dw Ekipa24.si

Vroče iz Ljudskega vrta! Krznar prvič ...

Novice Trebnje

Križišče pod gradom bodo le uredili

Piše: STA

Čas objave:
18.11.2021 15:51

V Trebnjem so se pred tednom lotili preureditve križišča pod gradom z ozkim nadvozom prek nekdanje ceste Bratstva in enotnosti iz leta 1958, ki ovira krajevni promet. Nadvoz bodo porušili, križišče pa posodobili in ga preoblikovali v krožišče. Pogodbena vrednost del je približno 1,6 milijona evra, glavnino bo prispevala država.

Gre za zadnja leta enega največjih cestno-infrastrukturnih projektov v občini, katerega idejne zasnove so oblikovali skoraj pred desetletjem, pojasnjujejo na trebanjski občini.

Iz državnega proračuna bodo za naložbo namenili približno 1,4 milijona evrov, trebanjska občina pa bo primaknila približno pol milijona evrov, od tega približno 250.000 evrov za ureditev cestne, ostalo pa za ureditev komunalne infrastrukture, je povedal vodja oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo trebanjske občine Janez Zakrajšek.

Na tem cestnem odseku so pred dobrim tednom uredili polovično prometno zaporo. Za začetek so se z obeh koncev cestišča lotili širitve cestnega profila. Nadvoz nameravajo porušiti marca 2022, takrat bo na vrsto prišla tudi preureditev križišča, ki bo terjala popolno zaporo regionalne ceste H1, ki mimo Trebnjega vodi proti Novem mestu ali v obratni smeri proti Ljubljani.Dela morajo uradno končati do decembra prihodnje leto. Predvidevajo sicer, da bodo navedeni rok prehiteli, je še povedal Zakrajšek.

Po občinskih podatkih bodo med drugim zgradili peterokrako krožišče s pločnikom in spremljajočo kolesarsko stezo. Odcep za Odrgo bodo nekoliko spremenili in na novo zgradili povezavo med bencinsko črpalko in nekdanjim motelom oz. proti Grmadi.

Leta 1958 je odsek ceste Bratstva in enotnosti med Ljubljano in Zagrebom gradilo 54.000 pripadnikov mladinskih delovnih brigad iz vseh republik tedanje Jugoslavije in tudi iz tujine. Cesto so zgradili v manj kot osmih mesecih in šest dni pred rokom. Odprta je bila 23. novembra 1958. Po končanju dolenjske avtoceste mimo Trebnjega je stara cesta mimo Trebnjega dobila regionalni status.