408850861_18310344031186938_1594247027150297095_n Svet24.si

Priljubljeni slovenski pevec postal očka

vanja gjorčevska, spomin Svet24.si

Mami brutalno umorjene Vanje se je najbolj ...

matjaž han Necenzurirano

Pri Hanu milijoni za turizem tudi za podjetja brez...

2 musarja primopredaja Primoz Lavre Reporter.si

Aleš Musar, milijonar iz davčnih oaz: za ta ...

doncic dunn Ekipa24.si

V glavo! Dunn napadel Dončića, ta pa sodniku v ...

franc Njena.si

VIDEO: Tako je Franc prekinil predsednikov govor

luka doncic intervju Ekipa24.si

Dončić je nasmejal z intervjujem po tekmi, ko se...

Novice Trebnje

AVDIO: V Trebnjem konec tedna tradicionalni Teden cvička

Piše: STA

Čas objave:
23.05.2019 07:30

Zveza društev vinogradnikov Dolenjske bo po lanski prireditvi v Šentjerneju tradicionalni, 47. Teden cvička, ki bo potekal od petka do sobote, letos vnovič pripravila v Trebnjem, kjer je ta prireditev potekala že leta 2016 in predlani. Na tridnevni prireditvi, ki jo bodo obogatili z dolenjsko kulinariko, pričakujejo skupaj do 10.000 obiskovalcev.

Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak je povedal, da letos pripravljajo nekaj novosti te sicer tradicionalne prireditve z več ali manj ustaljenim potekom.

Utrinek z lanskoletne povorke.jpg
Utrinek z lanskoletne povorke
Foto: Arhiv Dolenjskega lista, L.M.

Napovedal je otvoritveno povorko dolenjskih vinogradnikov, na kateri v petek pričakujejo do 1300 udeležencev iz skupaj 32 vinogradniških društev. Nato sobotni t. i. cvičkov vlak iz Ljubljane v Trebnje in od tam nazaj, ki je prejšnja leta vozil v nedeljo, in med drugim še poulični piknik Cvičkove kuhne s priznanimi mojstri kuhinje in z dolenjskimi vinarji.

Sicer pa je med sporedom omenjene največje dolenjske vinogradniško-turistično prireditve napovedal še ustaljene posamične prireditve, med katerimi bodo razglasitev novega cvičkovega kralja, cvičkove princese in ambasadorja cvička, tematska okrogla miza, podelitev priznanj najboljšim vinogradnikom, pokušina dolenjskega vina, izdaja priložnostnega zbornika, sobotni vinogradniški pohod in spremljevalni zabavni spored.

teden cvicka 2017 3.JPG

Trebanjski župan in predsednik organizacijskega odbora Alojzij Kastelic je dejal, da so se pri letošnjih trebanjskih prireditvah in tudi pri Tednu cvička povezali z izvajalci projekta Dobrote Dolenjske oz. z Zavodom za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline, ki je nedavno izdal Kulinarični zemljevid Dolenjske.

Trebanjska občina bo sicer to približno 90.000 evrov vredno prireditev podprla s 25.000 evri občinskega proračunskega denarja in z drugo logistično pomočjo, je nadaljeval in še dodal, da želijo s Tednom cvička za vinogradništvo navdušiti mlade, ohraniti vinorodne gorice na Trebanjskem, poživiti krajevni utrip in predstaviti tako Trebnje kot širšo Dolenjsko.

teden cvicka 2017 2.JPG

Ocenil je tudi, da gre za obogatitev dolenjske turistične ponudbe in pristavil, da bi radi, da bi pobudo glede Tedna cvička kot regijsko središče v prihodnje prevzelo Novo mesto. Kastelic je še navedel, da so letošnji Teden cvička moralno in denarno podprli v skupaj 20 občinah Dolenjske in njene soseščine.

Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske sicer sestavlja 32 društev s skupaj nekaj več kot 6000 člani.

Miran Jurak o Tednu cvička 2019