mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

382806463_710305964463822_8546834431065828572_n Svet24.si

Foto: Janko pridelal najtežjo in najlepšo bučo,...

pocivalsek blagovne rezerve-bobo Necenzurirano

Počivalšek dela za sina bivšega izraelskega ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

doncic 2 Ekipa24.si

Dončić navdušen! Dobil svoj Nascar dirkalnik, ...

Pogovori o njegovem vodenju jutranjih poročil in oddaje Politično na RTV Slovenija že potekajo, kar Odkrito.si

Voditelj Nejc Krevs odkrito o razrešitvi

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice

V soboto 8. festival železodobnega življenja in kulinarike

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
01.06.2023 06:17

Novomeški Dolenjski muzej to soboto pripravlja 8. Praznik situl, to je Festival železnodobnega življenja in kulinarike. Letošnji festival bo tradicionalno ponudil prikaz starodavnih obrti in izdelkov, ki pa so jih v sodelovanju z rokodelci še dodatno obogatili. Obiskovalci bodo lahko spoznali veščine lončarstva, steklarstva, krznarstva, pletarstva, obdelave lesa, barvanja in polstenja volne, tkanja, kovaštva, vlivanja brona ter obdelave jantarja.

Letošnji festival bo tradicionalno ponudil prikaz starodavnih obrti in izdelkov, ki pa jih bodo v sodelovanju z rokodelci še dodatno obogatili. 

Skupaj s posebnimi gosti iz Poljske, ki se ukvarjajo z eksperimentalno arheologijo, ter skupino iz Italije, ki bo predstavila življenje ljudi v času železne dobe Severne Italije, ki so bili sočasni našemu halštatskemu Novemu mestu, se bodo obiskovalci podali na potovanje skozi čas.

Praznik Situl vključuje delavnice za otroke, koncert skupine Noreia, strokovno vodstvo po situlskih spomenikih, osrednjo gledališko predstavo, rokodelsko tržnico in odlično kulinarično ponudbo.

17.00 do 21.00 | Otroci bodo lahko ustvarjali miniaturne situle, izdelovali usnjene zapestnice in se preizkusili v boju z ročkami, sulicami ter lokostrelstvu. Poleg tega se bodo lahko naučili plesati, peči kruhke ter se poslikati s čudovitimi železnodobnimi motivi.

20.00 | Izjemno atraktivna bo zagotovo osrednja gledališka predstava, ki bo uprizorila snubitev knežje družine. Kneza in snubca bomo lahko spremljali med njihovim prihodom na konju ter se prepustili čarobnosti dogodka.

21.30 | V večernih urah nas čaka pravi glasbeni spektakel! Skupina Noreia, ki je znana po svojih tradicionalnih irskih, škotskih in bretonskih melodijah, bo poskrbela za pravo vzdušje in vas popeljala v čarobni svet glasbe.

22:00 | Za tiste, ki se želijo poglobiti v zgodovino so pripravili strokovno vodstvo po situlskih spomenikih v Dolenjskem muzeju. Tam bodo lahko izvedeli več o situlah, njihovi izdelavi ter o življenju v železni dobi.

17.00 - 22.00 | Na rokodelski tržnici bodo obiskovalci lahko kupili unikatne izdelke izpod rok domačih mojstrov, ki jih bodo izdelovali kar na prireditvi. Poleg tega pa bodo lahko uživali tudi v odlični kulinarični ponudbi, ki temelji na sestavinah iz železne dobe.