Andreja Katič Svet24.si

Golob odločil, znano ime kandidatke za novo ...

Raiven Svet24.si

Raiven z nastopom na Dori šokirala s provokativno...

JAnez Škrabec Necenzurirano

Podražitve na železnicah: nova postaja ne bo ...

logar jansa irgl Reporter.si

Izgon iz raja: Janša uporniška Anžeta Logarja ...

slovenija ronaldo Ekipa24.si

Končno! Vstopnice za tekmo Slovenija - ...

Anja Križnik Tomažin Njena.si

Anja Križnik Tomažin žaluje, poslovil se je ...

hrvaska lovren Ekipa24.si

Legendarni nogometaš udaril po hrvaškem ...

Novice Sevnica

V Sevnici okrepili javno dostopnost pitne vode

Piše: STA

Čas objave:
10.10.2022 12:45

V Sevnici so v okviru 10-mesečnega okoljskega projekta okrepitve dostopnosti pitne vode in zmanjšanja uporabe plastenk Digivoda med drugim postavili dva avtomatska pitnika oz. vodni hiški, pripravili so ulično razstavo in v starem zaklonišču počistili smeti, ki so ogrožale podtalnico. Projekt je denarno podprl Evropski sklad za regionalni razvoj.

Šlo je za skupaj nekaj manj kot 225.000 evrov vreden podvig, s katerim je Komunala Sevnica s petimi projektnimi partnerji na javnih mestih okrepila dostop do kakovostne pitne vode in s tem želela zmanjšati obremenjenost okolja z odpadno plastično embalažo. Omenjeni evropski sklad je projekt Digivoda podprl s skoraj 150.000 evri, so sporočili s sevniške občine.

Projekt je osredotočen na spodbujanje ekološke osveščenosti in na ureditve, ki prispevajo k zmanjšanju onesnaževanja vodnega kroga. Z njim želijo tudi zmanjšati obremenjenost komunalnih deponij, ki so ena glavnih groženj trajnostni oskrbi s pitno vodo, so dodali.

Ulični vodni hiški so postavili pri Osnovni šoli Sava Kladnika in Športnem domu Sevnica. V obeh si je možno z enim točenjem brezplačno natočiti do dva litra ohlajene vodovodne ali gazirane vode. Dotok se avtomatsko zaustavi po natočeni izbrani pollitrski, litrski ali dvolitrski količini vode. Zaustavi se ga lahko tudi ročno, polnilne šobe se po vsakem polnjenju samodejno razkužijo.


Hiški imata v spodnjem delu tudi pitnika za pse. Opremljeni sta z navodili in priporočili za uporabo, njuna uporaba bo možna tudi ob zunanjih nizkih temperaturah, so še zapisali na sevniški občini.

Po podatkih Regionalne razvojne agencije Posavje iz Krškega naj bi projekt Digivoda vodil do zmanjšanja uporabe plastenk za vodo in do opaznega znižanja stroškov zbiranja ter odstranjevanja odpadkov za lokalne javne uprave. Z njim želijo tudi potrkati na vest prebivalstva in opozoriti na pomembnost naravnih vodnih virov ter neokrnjenega naravnega okolja.

Z vzpostavitvijo funkcionalne infrastrukture in digitalnih tehnologij, ki so neposredno povezane z dostopnostjo in načinom porabe pitne vode, želijo sicer spremeniti navade prebivalcev Posavja, so pojasnili.

Nosilec projekta Digivoda, ki so ga končali konec poletja, je bilo javno podjetje Komunala Sevnica. Projektni partnerji so bili Občina Sevnica, komunalno-gradbeno podjetje Kostak iz Krškega, javno podjetje Komunala Brežice, sevniško društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje in Rokometni klub Sevnica, so še navedli na krški regionalni razvojni agenciji.