Andreja Katič Svet24.si

Golob odločil, znano ime kandidatke za novo ...

Raiven Svet24.si

Raiven z nastopom na Dori šokirala s provokativno...

JAnez Škrabec Necenzurirano

Podražitve na železnicah: nova postaja ne bo ...

logar jansa irgl Reporter.si

Izgon iz raja: Janša uporniška Anžeta Logarja ...

slovenija ronaldo Ekipa24.si

Končno! Vstopnice za tekmo Slovenija - ...

Giovanni Barreca z ženo, ki jo je neusmiljeno pokončal, saj je bil (in še je) prepričan, da je v nje Odkrito.si

Pokončal družino, ker je želel izgnati hudiča

peter prevc Ekipa24.si

Trener slovenskih skakalcev brutalno iskreno: ...

Novice Sevnica

V Sevnici odprtje muzejsko obujenega brivsko-frizerskega salona Kreutz

Piše: STA

Čas objave:
08.10.2022 10:11

V Sevnici so včeraj uradno odprli muzejsko obujeni brivsko-frizerski salon Kreutz z začetka prejšnjega stoletja na tamkajšnjem Glavnem trgu. Ohranili in zaščitili so ga kot mestno kulturno dediščino. Naložba je stala nekaj manj kot 40.000 evrov. Z nekaj manj kot 18.000 evri je naložbo podprlo ministrstvo za kulturo.

Sevniška občina je za naložbo namenila nekaj več kot 20.000 evrov lastnega proračunskega denarja, so na občini navedli za STA.

Ob odprtju in predstavitvi salona bodo pripravili še modno revijo starih oblačil in frizerske delavnice, so dodali.

Občina je salon Kreutz predlani odkupila, z njegovo ureditvijo in ohranitvijo pa želijo Sevničani obogatiti turistično-tržno ponudbo starega mestnega jedra. Lotili so se tudi zbiranja s salonom povezanih zgodb in anekdot.

Poseg so sicer usmerili v muzejsko predstavitev salona in ohranitev njegove posebne narave in družbenega pomena. Gre namreč za prvi frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900 na tedanjem naslovu Sevnica ob Savi številka 5 ustanovil Dragotin Karl Kreutz.

Poudarek so dali ohranitvi lesenih delov salona. Izvajalci oz. restavratorji so očistili in zaščitili izvirne površine salona ter ohranili izvirno gradivo. Šlo je tudi za ohranitev tehnologije, obrtnega znanja in veščin. Kot so pojasnili, gre "za ohranitev redke zbirke, ki bo omogočila vpogled v stare obrtne veščine in znanja".

Leta 2013 so stavbo in notranjost brivsko-frizerskega salona Kreutz kot pomembno dediščino sevniškega obrtništva razglasili za spomenik lokalnega pomena. Občina Sevnica je za izvedbo konservatorsko-restavratorskih posegov zagotovila kulturno-varstvene pogoje in soglasje celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, so zapisali na sevniški občini.

Po njenih podatkih je brivsko-frizerski salon Kreutz leta 1900 odprl Dragotin Karl Kreutz (1874-1923), rojen v Ljubljani. Salon so sprva obiskovali samo moški, leta 1937 pa so v njem pričeske začeli urejati tudi ženskam.

V salonu, kjer so poleg britja, striženja in barvanja las izdelovali tudi lasulje, se je veliko domačink izučilo brivsko-frizerskega poklica. Salon je neprekinjeno deloval do leta 2003, ko se je Dragica Karolina Zupanc, rojena Kreutz (1931-2017), upokojila.

Pri prenovi prostora in vnovični postavitvi ter restavriranju predmetov so sodelovali Občina Sevnica, celjska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Posavski muzej Brežice, podjetje Gnom in sevniški Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti. Projekt so začeli leta 2020.