pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

Govedo na kmetiji v Krškem Necenzurirano

Kdo je kmet iz Veniš? Paznik na Dobu, kjer je bil...

2 musarja primopredaja Primoz Lavre Reporter.si

Aleš Musar, milijonar iz davčnih oaz: za ta ...

bozic Ekipa24.si

Je v Mariboru počilo med Šimundžo in Božićem?...

uvodna Odkrito.si

Pet znamenj, ki seksajo na prvem zmenku!

luka doncic intervju Ekipa24.si

Dončić je nasmejal z intervjujem po tekmi, ko se...

Novice Sevnica

V Sevnici kot kulturni spomenik ohranili brivsko-frizerski salon Kreutz

Piše: STA

Čas objave:
17.06.2022 07:00

V Sevnici so včeraj predstavili ohranjeni in nedavno restavrirani brivsko-frizerski salon Kreutz z začetka prejšnjega stoletja na tamkajšnjem Glavnem trgu. Ohranili in zaščitili so ga kot mestno kulturno dediščino. Naložba je stala nekaj manj kot 40.000 evrov. Z nekaj manj kot 18.000 evri je naložbo podprlo ministrstvo za kulturo.

Sevniška občina je za naložbo namenila nekaj več kot 20.000 evrov lastnega proračunskega denarja, so na občini navedli za STA.

Občina je salon Kreutz predlani odkupila, z njegovo ureditvijo in ohranitvijo pa želijo Sevničani obogatiti turistično-tržno ponudbo starega mestnega jedra. Lotili so se tudi zbiranja s salonom povezanih zgodb in anekdot, so dodali.

Poseg so usmerili v muzejsko predstavitev salona in ohranitev njegove posebne narave in družbenega pomena. Gre namreč za prvi frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900 na tedanjem naslovu Sevnica ob Savi številka 5 ustanovil Dragotin Karl Kreutz.

Poudarek so dali ohranitvi lesenih delov salona. Izvajalci oz. restavratorji so očistili in zaščitili izvirne površine salona ter ohranili izvirno gradivo. Šlo je tudi za ohranitev tehnologije, obrtnega znanja in veščin. Kot so pojasnili, je šlo "za ohranitev redke zbirke, ki bo omogočila vpogled v stare obrtne veščine in znanja".


Leta 2013 so stavbo in notranjost brivsko-frizerskega salona Kreutz kot pomembno dediščino sevniškega obrtništva razglasili za spomenik lokalnega pomena. Občina Sevnica je za izvedbo konservatorsko-restavratorskih posegov zagotovila kulturno-varstvene pogoje in soglasje celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, so zapisali na sevniški občini.

Po njenih podatkih je brivsko-frizerski salon Kreutz leta 1900 odprl Dragotin Karl Kreutz (1874-1923), rojen v Ljubljani. Salon so sprva obiskovali samo moški, leta 1937 pa so v njem pričeske začeli urejati tudi ženskam.

V salonu, kjer so poleg britja, striženja in barvanja las izdelovali tudi lasulje, se je veliko domačink izučilo brivsko-frizerskega poklica. Salon je neprekinjeno deloval do leta 2003, ko se je Dragica Karolina Zupanc, rojena Kreutz (1931-2017), upokojila.

Pri prenovi prostora in vnovični postavitvi ter restavriranju predmetov so sodelovali Občina Sevnica, celjska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Posavski muzej Brežice, podjetje Gnom in sevniški Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti.

Projekt so začeli leta 2020. Salon bodo uradno odprli jeseni.