marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

stareješi, pomoč Svet24.si

Nova pravica, ki je diskriminatorna do upokojencev...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Konec februarja je tako izbruhnilo! Odkrito.si

Trije močni izbruhi na Soncu: kaj se dogaja?

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Novice Šentjernej

V Šentjerneju jubilejno leto ob pomembnih obletnicah krajevnega šolstva

Piše: STA

Čas objave:
13.12.2022 09:37

V Šentjerneju v letos razglašenem jubilejnem letu te dni obeležujejo 290-letnico prve omembe tamkajšnjega prostovoljnega šolstva in 150-letnico ustanovitve prve krajevne javne šole. Pri tem so moči združili učitelji Osnovne šole Šentjernej, učenci in njihovi starši ter tamkajšnja občina. Izdali so tudi priložnostni zbornik.

Na nedavni slavnostni akademiji so predstavili zbornik Obrazi naše šole in kraja, s katerim so predstavili 50 uspešnih in pomembnih posameznikov, ki so obiskovali to šolo in nato postali znani gospodarstveniki, znanstveniki, športniki, kulturniki in javni delavci, so na šentjernejski občini navedli za STA.

Po občinskih podatkih prvi zanesljivi podatki o šentjernejski šoli segajo v leto 1871, prostovoljna šola pa naj bi v Šentjerneju obstajala menda že od leta 1731.

Organizirano šolstvo je sicer v Šentjernej prišlo proti koncu 18. stoletja. Leta 1808 so prvič razpisali mesto za krajevnega učitelja in hkrati organista, velike težave pa so v letih zatem imeli s prostorom, saj cerkvena lesena mežnarija ni dopuščala rednega pouka.


Šentjernejčani so nato na svoje stroške zgradili prvo šolsko stavbo, ki je leta 1871 delovala le kot enorazrednica. Njeno delovanje se je nato razmahnilo, v naslednjih 17 letih pa je prerasla v šolo s štirimi razredi. Leta 1919 je delovala že s petimi razredi.

Novo veliko šolsko poslopje so nato v Šentjerneju dobili leta 1963, leta 1980 pa so tam zgradili novo oz. današnje šolsko poslopje. Tega so do zdaj večkrat dogradili.

Ob omenjenih obletnicah krajevnega šolstva so v Šentjerneju pripravili niz raznovrstnih dejavnosti in prireditev, so še zapisali na šentjernejski občini.

Osnovno šolo Šentjernej to šolsko leto obiskuje nekaj manj kot 800 šolarjev. Nekaj več kot 70 otrok je v podružnični šoli v Orehovici, preostali učenci pa so na matični šentjernejski šoli. Šola ima skupaj 110 zaposlenih, so še navedli za STA.