Podjetje Caviar Biosistem z večinskim ruskim lastništvom in ruskim direktorjem bo v Šentjerneju gradilo obrat za predelavo rib oziroma jesetrov. Gre za podjetje, ki je bilo ustanovljeno aprila lani, eden od enakovrednih lastnikov 25 odstotnega deleža pa je tudi Ivan Kralj, lastnik šentjernejskega Arexa.
Arso je podjetju pred dnevi izdal sklep, da Caviar Biosistemi ne potrebuje okoljevarstvenega soglasja. Ko bo sklep pravnomočen, bo rusko podjetje začelo postopke pridobitve gradbenega dovoljenja. V Industrijski coni Šentjernej nameravajo v dvoetažnem obratu na slabih 6 tisoč kvadratnih metrih predelati nekaj več kot 2000 ton surovin letno oziroma dobrih 7 ton dnevno, kar bo pomenilo letno nekaj več kot 1.500 ton oz. dobrih 5 ton končnih izdelkov dnevno.Iz jesetrov bodo v šentjernejskem obratu izdelovali klobase, hrenovke, paštete, jih konzervirali in predelali v hladno oz. vroče dimljene ribe. Za proizvodnjo vroče in hladno dimljenega jesetra in jesetrovega kaviarja bodo uporabljali žive ribe, za ostale proizvode pa večinoma zamrznjene.
V sklepu Arso od podjetja zahteva ustrezno čiščenje onesnaženega zraka, da v okolico ne bodo prehajale emisije neprijetnih vonjav, vendar ocenjuje, da vpliv na okolje ni tako pomemben, saj bo obrat umeščen v poslovno-industrijsko cono.