teliček jama Svet24.si

Hitro in pogumno: gasilci rešili prestrašenega ...

Rafael Grossi Svet24.si

Rafael Grossi: Na območju Forda videti kraterje, ...

blaz-brodnjak Necenzurirano

Kako nas "lupi" Brodnjakova NLB: zakaj so bančne ...

kucan golob skrabceva domacija Reporter.si

Blagoslov iz Murgel: zakaj je Milan Kučan podprl ...

Jan Oblak Ekipa

Oblak zapušča Atletico?! Španci iščejo ...

poletje, park, park-brdo Svet24.si

9 idej za nepozabno doživetje na Gorenjskem

delo, pisarna, delovno-mesto Svet24.si

Tretjino časa preživimo na delu: kako nam je ...

Novice Šentjernej

V Šentjerneju bodo gradili obrat za predelavo rib

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.09.2017 09:20

Podjetje Caviar Biosistem z večinskim ruskim lastništvom in ruskim direktorjem bo v Šentjerneju gradilo obrat za predelavo rib oziroma jesetrov. Gre za podjetje, ki je bilo ustanovljeno aprila lani, eden od enakovrednih lastnikov 25 odstotnega deleža pa je tudi Ivan Kralj, lastnik šentjernejskega Arexa.

Arso je podjetju pred dnevi izdal sklep, da Caviar Biosistemi ne potrebuje okoljevarstvenega soglasja. Ko bo sklep pravnomočen, bo rusko podjetje začelo postopke pridobitve gradbenega dovoljenja. V Industrijski coni Šentjernej nameravajo v dvoetažnem obratu na slabih 6 tisoč kvadratnih metrih predelati nekaj več kot 2000 ton surovin letno oziroma dobrih 7 ton dnevno, kar bo pomenilo letno nekaj več kot 1.500 ton oz. dobrih 5 ton končnih izdelkov dnevno.

Iz jesetrov bodo v šentjernejskem obratu izdelovali klobase, hrenovke, paštete, jih konzervirali in predelali v hladno oz. vroče dimljene ribe. Za proizvodnjo vroče in hladno dimljenega jesetra in jesetrovega kaviarja bodo uporabljali žive ribe, za ostale proizvode pa večinoma zamrznjene.


V sklepu Arso od podjetja zahteva ustrezno čiščenje onesnaženega zraka, da v okolico ne bodo prehajale emisije neprijetnih vonjav, vendar ocenjuje, da vpliv na okolje ni tako pomemben, saj bo obrat umeščen v poslovno-industrijsko cono.