primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Novo mesto

V objemu Krkinih voda

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.08.2015 07:05

Dolenjski muzej pripravlja predavanje V objemu Krkinih voda, ki bo danes in jutri ob 18.00 uri. Predavanje bo potekalo na Rudolfovem splavu med krožno vožnjo od Loke do jezu pri nekdanjem mestnem mlinu.

Med vožnjo bo potekalo predavanje o kopališčih, periščih, čolnarnah, mostovih in mlinih od leta 1850 do 1950. Čas bo tudi za obujanje lepih trenutkov preživetih na reki v preteklosti.
Kot je v pogovoru za Radio Krka pojasnila kustodinja zgodovinarka Majda Pungerčar iz Dolenjskega muzeja, imajo ob praznovanju 650-letnice Novega mesta v Dolenjskem muzeju razstavo z naslovom Novo mesto Tisočletja na okljuku Krke, ki prikazuje bivanje človeka na območju današnjega Novega mesta. V okviru te razstave vsak mesec pripravijo tudi tematska predavanja.

Reka Krka je igrala pomembno vlogo od nastanka mesta dalje. Odnos Novomeščanov do reke se je skozi stoletja spreminjal in s tem tudi rečno obrežje in utrip mesta ob njem. Tokrat bodo, tako Pungerčarjeva, mesto pogledali z vodne strani, se peljali mimo lokacij, kjer so nekoč stali številni leseni objekti in kjer se danes gradijo novi. Poleg predavanja z diapozitivi bo to zagotovo tudi čas za obujanje lepih trenutkov, preživetih na reki v preteklosti.


Zanimanje za predavanje je bilo tako veliko, da so oba splava že razprodali, je še pojasnila Pungerčarjeva in dodala, da v Dolenjskem muzeju še zbirajo informativne prijave, da bi, v kolikor bi bilo zanimanje veliko, zadevo ponovili.

Pogovor z Majdo Pungerčar