mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

1684916784-frghtsjk-66-1684916718719 Necenzurirano

"Bivši zaposleni smo največji poraženci ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

tilen-lotrič Odkrito.si

»Vsi smo vsaj enkrat šli čez bolečo zvezo«

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice Šmarješke Toplice

V Občini Šmarješke Toplice začetek prireditev Šmarješke jeseni 2022

Piše: STA

Čas objave:
23.09.2022 09:51

V Občini Šmarješke Toplice se drevi začenja tridnevna prireditev Šmarješka jesen 2022, katere prva dneva bodo posvetili narodopiscu in rojaku Jožetu Karlovšku. V okviru 1. Karlovškovih dnevov bodo opozorili na pomen velikana narodopisne dediščine in spomnili na njegovo delo, nedeljo pa med drugim namenili družabnosti, izbrani kulinariki in vinu.

Prve Karlovškove dneve bodo drevi ob 18. uri odprli v cerkvi sv. Marjete v Šmarjeti, po slovesnem odprtju pa tam odprli še razstavo Karlovškovih del in umetnin njegove vnukinje Julije Karlovšek. Pripravil bodo tudi glasbeni nastop, so sporočili z občine.

V soboto bodo na šmarješkem Karlovškovem trgu najprej pripravili otroške ustvarjalne delavnice. V Dvorcu Gregorčič oz. v karlovškovi rojstni hiši bodo predstavili njegovo delo in ustvarjanje, v popoldansko-večernem delu pa pripravili posebno ponudbo jesensko obarvanih jedi.

V Dvorcu Gregorčič bodo med drugim pripravili še pogovor o Karlovšku, trg pred Karlovškovo rojstno hišo pa zvečer uradno in slovesno poimenovali za Karlovškov trg. V večernem delu bodo podelil Karlovškov srebrnik za zasluge pri njegovi promociji. Večer bodo končali s koncertom okteta Jurij Dalmatin.


Nedeljski družabno-kulinarični del Šmarješke jeseni 2022 bo med 10. in 18. uro potekal v Beli cerkvi, so še zapisali prireditelji.

Po občinskih podatkih je bil Jože Karlovšek (1900-1963) narodopisec, strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, poklicni gradbenik in slikar. Življenje je posvetil raziskovanju slovenske ornamentike.

Izdal je več knjig in strokovnih člankov o slovenski hiši, slovenskemu ornamentu in stavbarstvu. Na njegovo dekorativno slikarstvo je močno vplival Maksim Gaspari, spodbujali in občudovali pa so ga tudi sodobniki, med temi arhitekt Jože Plečnik in slikar Božidar Jakac. Povzpel se je med najvidnejše raziskovalce slovenskega ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu, na omenjenem področju pa s samosvojim delom oral ledino.

Rodil se je v Šmarjeti pri Šmarjeških Toplicah, njegovo tamkajšnjo rojstno hišo pa so v zadnjih letih preuredili v restavracijo in hotel Dvorec Gregorčič.

Šmarješka jesen 2022

Šmarješka jesen 2022