Green lake Svet24.si

20-letni moški se je utopil na območju Zelenega ...

uvodna Svet24.si

Malček z možnostjo štirikolesnega pogona

Izidor Krivec Necenzurirano

Razkrivamo: tožilstvo blokiralo hrvaški prevzem ...

1717753308-dsc04923-1717753281864 Reporter.si

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

Žarko Radić Njena.si

Nov igralec v seriji Botri se je tako kot njegov ...

stojanovic Ekipa24.si

Razkrivamo: Slovenci igrali s črnim trakom, to je...

Novice Novo mesto

V novomeški vojašnici vaja reševanja ob množičnih nesrečah

Piše: STA

Čas objave:
24.01.2019 16:05

V vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu se je danes začel tridnevni 9. Slovenski tečaj ukrepov zdravstva ob velikih nesrečah oz. odziva reševalnih služb ob množičnih nesrečah. V okviru tečaja bodo v petek pripravili demonstracijo reševanja Slovenske vojske in vajo reševalnih služb. Tečaj bodo končali v soboto.

Po podatkih prirediteljev bo izhodišče petkove vaje scenarij hujše nesreče z velikim številom poškodovanih, ki bodo hkrati prišli v bolnišnico, ki jo bo treba hitro preoblikovati v sistem za sprejem in obravnavo večjega števila poškodovanih.

Organizator vaje Simon Herman je za STA povedal, da na tečaju, ki se ga udeležuje osebje služb, ki se ukvarjajo z reševanjem in s pomočjo poškodovancem na terenu, pričakujejo skoraj 110 udeležencev in nekaj več kot 40 inštruktorjev ter še drugih udeležencev.

Tečaj je pripravila sekcija ukrepanja zdravstva ob velikih nesrečah pri Slovenskem zdravniškem društvu, pokrovitelj je ministrstvo za zdravje, tečaj poteka ob pomoči ministrstva za obrambo in Slovenske vojske.Kot so zapisali pri omenjeni sekciji, v Sloveniji letno pripravijo vsaj en tovrsten dogodek, ki preseže zmogljivosti lokalnega zdravstvenega sistema. "Pristop in način reševanja se v takih okoliščinah povsem spremenita, saj je potrebno s pravilno razporeditvijo razpoložljivih virov narediti čim več za čim večje število ljudi."

Ker tak dogodek vedno preseže utečene zmogljivosti predbolnišničnih reševalnih služb in najbližje bolnišnice, pa je potrebna hitra reorganizacija dela in pomoč sosednjih enot ter drugih bolnišnic, so poudarili.

"Ob takem dogodku je nujen pravilen odziv in organizacija dela, zato so vaje in načrtovanje primernega odziva tudi del standardov kakovosti za vse bolnišnice," so pristavili in povzeli, da želijo z omenjenim tečajem preveriti sposobnost odzivanja na pritok večjega števila ponesrečenih v krajšem času.