Barvanje 8-okt20 Svet24.si

Kislica že stoletja slovi kot naravno zdravilo za...

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

severa-gjurin, boris-bezić Njena.si

Slovenska pevka in režiser na skrivaj stopila ...

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Novice Novo mesto

V novomeškem Zdravstvenem domu pogosta prezaposlovanja

Piše: STA

Čas objave:
04.12.2019 06:15

Zdravstveni dom (ZD) Novo mesto, ki skrbi za zunajbolnišnično službo nujne medicinske pomoči v osmih dolenjskih občinah, ima v tej za zdaj ustrezno kadrovsko sestavo. Ker se njeni zaposleni pogosto prezaposlujejo na manj zahtevna delovna mesta, se sicer služba srečuje z veliko odhodi. Težave imajo tudi zaradi slabo načrtovanih specializacij.

V novomeškem zdravstvenem domu so za STA pojasnili, da se srečujejo "z večletnim neustreznim načrtovanjem specializacij na sistemski ravni", do katerega prihaja kljub rednemu javljanju tovrstnih lokalnih potreb.

Težave je povzročila tudi uvedba urgentnih centrov brez kadrovskega načrta pridobivanja urgentnih zdravnikov, so dodali.

Sicer pa je organiziranost službe nujne medicinske pomoči v državi po njihovem "odraz nedorečene umestitve urgentnih centrov v sistem nujne medicinske pomoči".

"Kljub predhodnemu nekajletnemu opozarjanju je ta sistem nedorečen, vsaka regija dela drugače. Sistem se je močno podražil, kadrovske potrebe so se samo povečale. V sistem naj bi že pred leti vključili tudi dispečerske centre zdravstva, časovnica vključitve vseh enot nujne medicinske pomoči se vsako leto spreminja in oddaljuje," so opozorili.

Kot so še dodali, naj bi dispečerski centri po pravilniku koordinirali tako nujne intervencije kot tudi nenujne in sanitetne reševalne prevoze, ki prav tako kot omenjena služba predstavljajo vsako leto večji problem.

Po podatkih novomeškega zdravstvenega doma njihova služba nujne medicinske pomoči obsega mobilno enoto reanimobila z zdravnikom specialistom, diplomiranim zdravstvenikom in zdravstvenim reševalcem ter mobilno enoto nujnega reševalnega vozila z diplomiranim zdravstvenikom in zdravstvenim reševalcem. Tovrstne posebne ambulante nimajo.

"Kot najvišje uvrščena enota na Dolenjskem nudimo pomoč tudi preostalim manjšim enotam iz regije. Težava je komunikacija med posameznimi enotami ter sprejem in triaža telefonskih klicev. Dispečerja v kvoti zaposlenih nimamo priznanega, brez njega pa dela ni mogoče koordinirati," so pristavili.

Opremljenost svojih reševalnih vozil so ocenili za ustrezno. "Vozila redno menjavamo in jih posodabljamo z najsodobnejšo opremo, s čimer zagotavljamo optimalne materialne pogoje za ustrezno oskrbo," so še zapisali.

Ekipe nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto pokrivajo občine Novo mesto, Straža, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Mirna Peč, Šentjernej, Šmarješke Toplice in Škocjan oz. območje skoraj 800 kvadratnih kilometrov s približno 65.000 prebivalci.