jj rice Svet24.si

Športni svet pretresa smrt komaj 18-letnega ...

ob nasem prihodu, romsko naselje rimš Svet24.si

Povsem "običajen" vikend na Dolenjskem; pretepi, ...

športne stave, športna loterija Necenzurirano

Zlata kokoš športnih stav na muhi Čehov in ...

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: Ob dnevu Romov so odprli skupnostni center

Piše: STA

Čas objave:
08.04.2019 13:45

V Novem mestu so v soboto, pred današnjim svetovnim dnevom Romov, uradno odprli skupnostni center Brezje, katerega izgradnja sodi v okvir urejanja tamkajšnjega romskega naselja Žabjak-Brezje.

Ustvarjanje v centru
Ustvarjanje v centru
Foto: MO Novo mesto

Na akciji, ki so jo poimenovali Dan za spremembe, je sodelovalo približno 130 prostovoljcev. Pred odprtjem so prostovoljci Območnega združenja Rdečega križa, Društva za razvijanje prostovoljnega dela, Razvojno izobraževalnega centra, Mestne občine Novo mesto, novomeških srednjih šol in romske skupnosti pripravili akcijo urejanja notranjosti ter okolice novega skupnostnega centra.

Sledil je kulturni program, ki so ga ob praznovanju mednarodnega dneva Romov pripravili otroci iz Dnevnega centra Brezja in mački iz Vrtca Pedenjped. Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je skupaj z romskim svetnikom Duškom Smajkom, Eksimirjem Brajdičem in z otroki, ki bodo uporabljali nove prostore, prerezal trak in otvoril večnamenski center. Kot je povedal župan, bo center omogočal nadgradnjo dosedanjih programov vrtca in dnevnega centra za otroke in mladino, hkrati pa tudi dodatne varnostne in socialne programe na področju zdravstva in izobraževanja starejših Romov ter omogočal večje družbeno vključevanja Romov.

Odprtje skupnostnega centra
Odprtje skupnostnega centra
Foto: MO Novo mesto

Skupnostni center je odprl župan Gregor Macedoni, ki je nedavno navedel, da so za gradnjo skupaj z davkom namenili nekaj več kot 140.000 evrov, dobrih 230.000 evrov pa so dodali še za komunalno urejanje.

Med drugim so uredili postajališče šolskega avtobusa, javno razsvetljavo, pločnik, ploščad in parkirišča pred skupnostnim centrom. Rekonstruirali so priključka na državno cesto, 85 odstotkov nastalih stroškov pa je pokrila država.

Dodal je, da bodo v centru izvajali različne socialne in varnostne programe in s tem nadgradili dejavnosti različnih nevladnih organizacij. Njegovo delo bodo usmerili v omogočanje večjega družbenega vključevanja Romov, predvsem otrok in mladine.

Sicer pa se namerava novomeška občina letos lotiti še prostorskega in komunalnega urejanja tega romskega naselja. Projekt prostorskega in komunalnega urejanja naselja Žabjak-Brezje sicer sodi v okvir dogovora za razvoj regije do leta 2020. Prostorski načrt zanj so že sprejeli in po sprejetju začeli dejavnosti za komunalno ureditev Žabjaka oz. dolnjega dela tega največjega novomeškega romskega naselja s približno 700 prebivalci.

Gradbena dela naj bi končali do jeseni prihodnje leto. Naložba naj bi ob 85-odstotni državni udeležbi dosegla približno 2,5 milijona evrov, dela bodo obsegala ureditev ulične mreže v Žabjaku s popolno komunalno infrastrukturo, na katero se bodo uporabniki lahko priključevali pod enakimi pogoji kot drugje v Novem mestu.

Za pomembno pridobitev je župan označil tudi predvideno preplastitev Mirnopeške ceste, ki jo bo skupaj z gradnjo steze za pešce in kolesarje izvedla Direkcija RS za infrastrukturo. Tudi ta strošek v znesku nekaj več kot 1,6 milijona evrov bo v večji meri pokrila država, njegov manjši del pa občina.

Macedoni je še pristavil, da so "vsebino izvedbe tako notranjih cest kot preostale infrastrukture" uskladili s krajevno skupnostjo Bučna vas, v Žabjaku, kjer postopke vodijo tako, da hkrati izvajajo parcelizacijo, pa se skušajo glede vseh ureditvenih in drugih vprašanj dogovoriti z vsako družino posebej.

Po podatkih pripravljavca prostorskih načrtov za prenovo romskega naselja Brezje, prenovo območja Žabjaka in ureditve novomeške zahodne gospodarske cone oz. ureditve skupnega območja ob načrtovani mestni zahodni obvoznici želijo omenjeni naselji spremeniti v povezano romsko naselje in tega urbanistično pritegniti v mestno okolje, hkrati pa naj bi zajezili tamkajšnje t. i. divje naseljevanje.

Novomeški župan Gregor Macedoni o urejanju romskega naselja Žabjak - Brezje