jure ličen, morje 1 Svet24.si

Nova oseba v Juretovem življenju

simbolična, vinograd, trta, grozdje Svet24.si

Nepridipravi iz vinogradov odnesli več ton ...

luka koper, mesec Necenzurirano

Stanovanja za milijon evrov? Minister Mesec, ...

rakičan, bolnica, pošta, čakalne-vrste Reporter.si

Škandalozno priznanje: čakalne vrste prikrito ...

bravo olimpija Ekipa24.si

Joj, kaj je počela evropska Olimpija! Bravo ...

IZA LOGAR na belem 12 Njena.si

Nekdanja tekmovalka MasterChefa prvič postala ...

damir krznar maribor dw Ekipa24.si

Brez ovinkarjenja: Krznar razkril, kaj si misli o ...

Novice Novo mesto

V novomeškem mestnem gozdu Portoval odprli rekreacijsko gozdno pot

Piše: STA

Čas objave:
09.11.2022 07:50

V novomeškem mestnem gozdu Portoval so včeraj uradno odprli prenovljeno, približno dvokilometrsko utrjeno peščeno krožno rekreacijsko pot za pešce, kolesarje, sprehajalce in druge rekreativce. Naložba je skupaj z davkom Mestno občino Novo mesto stala 190.000 evrov. Pot so opremili s potrebno opremo.

Pot so opremili s klopmi in koši za smeti, uredili so travnati območji za sestajanje z mizami in klopmi. Pri gradnji je bil potreben tudi arheološki nadzor, široka pa je poltretji meter, so navedli na novomeški občini.

Pot ob Portovalu je novomeški naselji Drska in Brod dodatno povezala z mestnim središčem. Prek načrtovane brvi, ki bo na njenem začetku prečila Krko, bo omenjeni mestni predel povezala tudi z nasprotnim rečnim bregom oz. območjem, kjer nastaja novomeški športni olimpijski center v Češči vasi.

S tem na občini nadaljujejo prizadevanja v smeri trajnostne mobilnosti, s katerimi bo Novo mesto v nekaj letih v vseh smereh na voljo pešcem in kolesarjem, je ob začetku gradnje poudaril novomeški župan Gregor Macedoni.

Po občinskih podatkih se pot začne pri čolnarni v Irči vasi in se konča oz. navezuje na peščeno pot ob nogometnih igriščih športnega parka Portoval. Večji del poteka po obrežju ob robu Krkinega okljuka in gozda. Kjer je bilo možno, so njeno traso naslonili na uhojene poti. Ob poti so postavili štiri kamnite skulpture novomeških ljubiteljskih kiparjev.

S sodelovanjem Zavoda za gozdove Slovenije in Gozdnega gospodarstva Novo mesto bodo ob poti zasadili 110 drevesnih sadik, prva drevesa pa so občinski predstavniki posadili pred tednom, so še sporočili z novomeške občine.

Kot je znano iz novomeške zgodovine, je omenjeni in takrat še primestni gozdič naziv dobil po nekdanjem lastniku, ki se je pisal Porto. Pred drugo svetovno vojno in nekaj desetletij po njej je bil še v veljavi njegov ponemčeni naziv Portovald - t. j. Portov gozd, ki je z opuščanjem končne črke d nato prešel v današnji Portoval.