mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

1684916784-frghtsjk-66-1684916718719 Necenzurirano

"Bivši zaposleni smo največji poraženci ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

doncic 2 Ekipa24.si

Dončić navdušen! Dobil svoj Nascar dirkalnik, ...

Pogovori o njegovem vodenju jutranjih poročil in oddaje Politično na RTV Slovenija že potekajo, kar Odkrito.si

Voditelj Nejc Krevs odkrito o razrešitvi

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu osrednja slovesnost ob Štukljevem letu

Piše: STA

Čas objave:
12.11.2018 07:05

V Novem mestu se bodo danes poklonili velikanu slovenskega in svetovnega športa, dobitniku šestih olimpijskih kolajn, svetovljanu in humanistu Leonu Štuklju. Ob 120. obletnici njegovega rojstva bodo pripravili razstavo Leon 120 let, ob 20. uri bo v Olimpijskem vadbenem centru sledila osrednja slovesnost Iz roda v rod duh išče svojo pot.

V Dolenjskem muzeju Novo mesto bodo ob 16. uri odprli razstavo o življenju in delu Štuklja, ki še danes velja za enega najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov in predstavlja simbol vitalnosti in zdravega odnosa do življenja, ki ga je zaznamoval sokolski duh, utemeljen na moči telesa, duha, srca in značaja.

Štukelj je iz anonimnosti dokončno stopil leta 1924, ko je osvojil prvo olimpijsko medaljo in so ga v domačem mestu navdušeno sprejeli. Vse odtlej sodi med znane in slavne Novomeščane ter Slovence. Nanj v dolenjski prestolnici spominjajo ime ulice, športne dvorane ter spomenik v Kandiji. Jubilej obeležujejo s Štukljevim letom, katerega vrhunec bo večerna slovesnost na nekdanjem kolesarskem velodromu. Slavnostni govorec bo predsednik republike Borut Pahor.Glavna zapuščina Štukljevega leta bo prav Olimpijski vadbeni center za kolesarstvo, atletiko in triatlon, ki je zrasel na mestu velodroma v Češči vasi. S tem objektom Slovenija in tudi širša regija dobivata večnamenski športni objekt.

Poleg pokrite kolesarske krožne steze, ki še ni zaključena, vadbeni center premore tudi atletsko dvorano s štirimi 200-metrskimi krožnimi stezami, osem 60-metrskih sprinterskih stez, progo za skok v daljino, za skok v višino, skakališče za skok ob palici in metališče za suvanje krogle. V sklopu centra je v načrtu tudi pokrit plavalni bazen.