Upravna enota Ljubljana Svet24.si

Kako kaže s stavko na upravnih enotah?

hrvaška obala Svet24.si

Poleti glavnina Slovencev spet na Hrvaško, a za ...

zvone-čadež Necenzurirano

Inšpektorji odkrili serijo nepravilnosti v ...

janez jansa vlada vladna palaca sr1 Reporter.si

Janez Janša že razbija na vrata vladne palače, ...

jan oblak olga danilovic Ekipa24.si

Takšnega ga ne poznamo! Jana Oblaka so 'ujeli' ...

Več seksa, boljši možgani! Odkrito.si

Ženske, ki veliko seksajo ...

lovro kos 24 Ekipa24.si

Slovenski dan v Lahtiju! Po Niki si je vso ...

Novice Novo mesto

AVDIO: V Novem mestu o varnosti romskih naselij

Piše: STA

Čas objave:
18.03.2019 18:22

Forum romskih svetnikov Slovenije je skupaj z drugimi vpletenimi organizacijami v Novem mestu danes pripravil letni koordinacijski sestanek na temo varnostnih razmer v romskih naseljih jugovzhodne Slovenije. Te se po besedah višjega policijskega inšpektorja Generalne policijske uprave Ljubljana Manuela Vesela sicer izboljšujejo.

Vesel je po sestanku povedal, da so na današnjem petem tovrstnem sestanku ugotovili, da težave sicer so, a da je hkrati splošna stopnja varnosti na zadovoljivi ravni.

Do posameznih varnostnih dogodkov po njegovih besedah na območjih, kjer živi romska skupnost, sicer prihaja, gre pa predvsem za kršitve javnega reda in miru ter za posamezne primere streljanja z orožjem

Policija sicer povsod "zagotavlja učinkovito policijsko intervencijo, splošno varnost ljudi in premoženja", hkrati pa ugotavlja, da do rešitev za posamezne kršitve oz. težav ne more priti le policija, temveč, da to lahko dosežejo le s sodelovanjem tudi preostalih ustanov.

Policija sicer deluje tudi preventivo, v romskih skupnostih po vsej državi je lani izvedla skupaj 300 preventivnih dejavnosti, je še dejal Vesel.

Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš je dejal, da so na sestanku, ki so ga pripravili skupaj z Uradom RS za narodnosti, s policijo ter z Zvezo za razvoj romske manjšine - Preporod, skupaj z romskimi svetniki, ki delujejo v omenjenem delu države, s predstavniki romskih zvez ter policije izmenjali mnenja o varnostnih razmerah, aktualnih težavah in dejavnostih, ki jih bodo na področju zagotavljanja varnosti izvajali v prihodnjih mesecih.

Spregovorili so tudi o aktualni problematiki in predvsem o konkretnih ukrepih, ki bodo izboljšali varnostno stanje in medsebojno sožitje. Govorili so še o vzrokih za nasilje ter o možnih ukrepih za preprečevanje incidentov. Menijo namreč, da so vzroki za nasilje nemalokrat bistveno bolj zapleteni.

Pristavil je, da morajo pri zagotavljanju varnosti tudi Romi dodati "svoj del odgovornosti in tudi obveznosti". Sicer pa želijo nadaljevati po njegovem mnenju ploden dialog med Romi in Policijo. Ustanovili bodo regijski sosvet, ki ga bodo sestavljali tudi predstavniki šol, vrtcev, zavoda za zaposlovanje in centrov za socialno delo.

Bivanje v romskih naseljih bi radi tudi družbeno popestrili in tam zagotovili prostore za družabno življenje mladih in druge dejavnosti. Romska naselja bi opremili z otroškimi igrali. Ob tem je opozoril, da je treba romske otroke "spraviti do poklica", da bi osebnostno polno zaživeli, pa nujno potrebujejo zaposlitev. Vse to bi po njegovem izboljšalo tudi končno varnostno stanje.

Rudaš je še napovedal skupni sestanek prebivalcev romskih naselij in policije ter da bodo ob svetovnem dnevu Romov, 8. aprila, Romi jugovzhodne Slovenije tega praznovali tako, da bodo v svojih naseljih pripravili čistilne akcije.

Predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije Darko Rudaš


Višji policijski inšpektor Generalne policijske uprave Ljubljana Manuel Vesel