kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Mokronog, Mirna

V Mokronogu in na Mirni 17. mednarodni orgličarski festival

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.02.2016 07:25

V mokronoški Knjižnici Pavla Golie se bo z orgličarsko glasbeno delavnico danes ob 10. uri začel 17. mednarodni festival orgličarjev in ustnih harmonikarjev Ah, te orglice. Popoldanski del z nastopom solistov bodo pripravili v dvorani kulturnega doma TVD Partizan na Mirni, osrednjo večerno revijo pa v mokronoškem kulturnem centru.

Prireditelji pričakujejo nekaj manj kot 40 nastopajočih posameznikov in skupin iz Slovenije, Hrvaške ter Avstrije.

Tudi tokrat se bodo festivala udeležili gostje z orgličarskega festivala, ki ga prirejajo v Gračišću v hrvaški Istri in gostje z zadarskega orgličarskega festivala. Kot osrednji gostje pa bodo z orgličarjem Mirom Božičem nastopili Čarli Novak in Čarlijevi angeli. Na Mirni in v Mokronogu bo nastopilo več kot sto izvajalcev,  kar sedem nastopajočih ansamblov pa sestavljajo izključno orgličarji.

Organizatorji festivala, trebanjska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) in mokronoško Kulturno umetniško društvo Emil Adamič, so opozorili še na glasbeno delavnico, ki jo bodo vodili člani koncertnega ansambla ustnih harmonik Sorarmonica.

Potekala bo podobno kot delavnici, ki ju je omenjeni ansambel izvedel v okviru lanskega tridnevnega mednarodnega festivala v britanskem Bristolu. Njeni udeleženci bodo lahko izvedeli kaj več o tehniki dihanja pri igranju orglic, oblikovanju ustnic in ustne votline ter s tem povezanim oblikovanjem zvoka in tehniki predvsem ročnega vibrata.

Seznanili se bodo tudi s klasičnim solističnim in z ansambelskim igranjem ustne harmonike ter z orgličarskim izvajanjem glasbe različnih obdobij in zvrsti, od ljudskih tem do Gallusa in Metallice. V okviru festivala bodo v Mokronogu predstavili tudi prvi slovenski učbenik za ustno harmoniko, ki so ga izdali pri republiškem JSKD, so še navedli organizatorji.

Program

1. GLASBENA DELAVNICA ob 10. uri, v prostorih krajevne knjižnice Pavla Golie Mokronog, stavba Upravno kulturnega centra
2. POPOLDANSKA REVIJA ob 14. uri
na Mirni, v kulturnem domu TVD Partizan
3. VEČERNA REVIJA ob 18. uri
v Mokronogu, v dvorani Upravno kulturnega centra

Kot gostje bodo nastopili ČARLI NOVAK&ČARLIJEVI ANGELI Z MIROM BOŽIČEM.


ČARLI NOVAK IN ČARLIJEVI ANGELI

Čarli Karel Novak - Bas
Sergeja Ranđelovića RunJoa - bobni
Miha Meglič - kitara
Andraž Mazi - kitara, pedal stil
Miro Božič - ustna harmonika

Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi je to leto (2015) na svojem drugem večeru občinstvu ponudil kar dve festivalski produkciji, med kateri štejemo tudi koncert, posvečen Čarliju Karlu Novaku. Zasedba Čarli Novak in Čarlijevi angeli se je zbrala posebno za to priložnost, pobuda za koncert, na katerem so glasbeniki obudili številne zimzelene uspešnice, pa je prišla s strani bobnarja Sergeja Ranđelovića RunJoa, ki zadnja leta popisuje diskografijo tega legendarnega slovenskega basista.
K sodelovanju je poleg samega Čarlija Novaka, ki je svoj glasbeni pečat pustil na več kot 900 albumih, povabil še kitarista Miho Megliča, kitarista Andraža Mazija in ustnoharmonikaša Mira Božiča.
Koncert je bil v okviru festivala 2015 premierno izveden na ljubljanskem prizorišču Letnega vrta Hostla Celica in je v posluh prinesel instrumentalne različice izbranih pesmi, med katerimi so se znašle tudi Sreča na vrvici, Nad mestom se dani in Sam po parku se sprehajam. Koncert pa je prenašal v živo tudi Val 202.
Čarli Karel Novak, slovenski baskitarist, se je rodil leta 1949 v Ljubljani in je pri šestih letih igral na harmoniko. Meh je raztegnil tudi na snemanju pesmi Slovenskega naroda sin Tomaža Domiclja, kar ve malokdo. Igral je v številnih skupinah, najbolj njegova pa je bila skupina Gu Gu, ki je tudi bila daleč najbolj uspešna. Zelo rad pa je tudi igral z Ljubljana Jazz Selection ter skupinami Svetniki, Septima, Unioni, Generali, Srce, September, Plesnim orkestrom RTV Ljubljana in drugimi, ki so bile pomembni stebri slovenske popularne glasbe.


Pogovor z vodjem festivala Stanetom Pečkom