plecnikov stadion bezigrad bobo Svet24.si

Je usoda Plečnikovega stadiona odvisna od ...

uroš urbanija Svet24.si

Policija kazensko ovadila Uroša Urbanijo

1696960652-172a6180-1696960549854 Necenzurirano

Ameriška klofuta Brodnjaku: glasovali proti ...

robert golob vlada Reporter.si

Načrt za rušenje Goloba: kaj zoper predsednika ...

tadej pogacar 23 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar v glasbene vode???? S to objavo ...

profimedia-0828196615 Odkrito.si

Kate in William s to fotografijo razdelila javnost...

matkovic cedevita olimpija 23 af Ekipa24.si

Zmaji v ligi ABA pokazali drugačen obraz in ...

Novice Metlika

FOTO: V Metliki načrti za oživitev industrijske cone Beti

Piše: STA

Čas objave:
30.07.2018 11:13

Metliški župan Darko Zevnik in izvršna direktorica Beti Maja Čibej sta danes podpisala predpogodbo o sodelovanju pri vlaganju v razvoj gospodarsko-javne infrastrukture v industrijski coni Beti. Pri naložbi v ocenjeni vrednosti 670.000 evrov metliška občina računa na podporo dogovora za razvoj regij. Izgradnjo so predvideli v prihodnjih dveh letih.

PODPIS POGODBE 3.JPG

Z metliške občine so sporočili, da so se z naložbo, ki bo omogočila boljše pogoje poslovanja že delujočih in nastanek, rast ter razvoj novih podjetij, prijavili na t. i. dogovor za razvoj regij.

PODPIS POGODBE.JPG


Z modernizacijo in nadgradnjo komunalne opreme v industrijski coni Beti pa želijo privabiti nova podjetja ter izboljšati tudi pogoje za nova delovna mesta.

beti metlika.jpg
Beti Metlika

Z izvedbo omenjene naložbe bodo lahko zdaj sicer enovito območje z nezadostno in odsluženo komunalno opremo, ki ne ustreza sodobnim proizvodnim zahtevam, prodali oz. oddali po ustrezno komunalno posamično opremljenih delih. Naložba naj bi občini prinesla tudi širše razvojne učinke.

Po podatkih metliške občine si za oživitev omenjene industrijske cone prizadeva tudi tamkajšnja družba Beti. Glavnino objektov kompleksa nekdanje skupine Beti so namreč zgradili v letih po drugi svetovni vojni in je v dokaj slabem stanju.

Po ukinitvi določenih programov nekdanje skupine Beti je v coni na razpolago več enot za proizvodnjo, skladiščenje ali pisarniško dejavnost. Vsako od teh nameravajo posebej oz. posamič navezati na prenovljeno, nadgrajeno in sodobno gospodarsko javno infrastrukturo. Zdaj degradirano območje nameravajo tudi sanirati, neustrezne dele pa porušiti.

Na novo bi radi zgradili približno 700 metrov javnega vodovodnega in hidrantnega omrežja, približno 500 metrov javne fekalne in meteorne kanalizacije ter novo transformatorsko postajo. Uredili bi dve dostopni cesti in sicer zdajšnjo, na zahodni strani tega območja, in zdajšnjo makadamsko cesto s priključkom na Cankarjevo cesto, so še sporočili z metliške občine.

V okviru družbe Beti s približno 170 zaposlenimi deluje le še proizvodnja preje, vse druge programe in proizvodnjo so ukinili ter družbo prestrukturirali.

Metliška Beti, ki je bila med letom 2013 in lanskim oktobrom v postopku prisilne poravnave in prestrukturiranja, je lani dosegla skoraj 9,8 milijona evrov prodaje in s tem za odstotek zaostala za primerljivim predlanskim izidom. Hkrati je ustvarila nekaj več kot 110.000 evrov čistega dobička oz. približno štiri petine tega manj kot predlani.

Razlog za nižji dobiček je bilo predvsem lansko prevrednotenje nepremičnin v lasti te družbe, s katerim so se pripravili na končanje postopka prisilne poravnave. Beti si sicer letos obeta petodstotno rast prodaje.