mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

pocivalsek blagovne rezerve-bobo Necenzurirano

Počivalšek dela za sina bivšega izraelskega ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

doncic 2 Ekipa24.si

Dončić navdušen! Dobil svoj Nascar dirkalnik, ...

\"Sunny Side of London\" je več kot le pesem; je metafora za koncertno prizorišče, kjer se skupina in Odkrito.si

Joker Out - Poglejte, kakšen odnos imajo z ...

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice Novo mesto

V lekarnah dobavljene maske sproti poidejo

Piše: STA

Čas objave:
24.02.2020 18:47

V lekarnah po državi zaradi velikega povpraševanja zmanjkuje zaščitnih mask. V Lekarni Ljubljana prejemajo dnevne dobave mask, a v omejenih količinah. V zavodu za blagovne rezerve pravijo, da imajo na zalogi tudi zaščitno opremo za primere epidemij, kot so zaščitne maske, rokavice ipd., pri čemer pa o njihovi uporabi odloča izključno vlada.

Lekarna Ljubljana je danes na spletni strani objavila, da je zaradi velikega povpraševanja zaloga vseh vrst zaščitnih mask v njihovih enotah pošla. "Trudimo se, da bi zaščitne maske pridobili od različnih dobaviteljev, a jih tudi za naročila trenutno ni več na voljo," so zapisali.

Zaradi povečanega povpraševanja so zaščitne maske pošle tudi v Kemofarmaciji, ki se ukvarja z veletrgovino. Kot so zapisali za STA, s trenutnimi in novimi dobavitelji iščejo načine, da slovenski trg oskrbijo z dodatnimi količinami mask. "Se pa tudi dobavitelji srečujejo z velikim povpraševanjem, ki presega ponudbo," pravijo. Ob tem dodajajo, da je povpraševanje po zaščitnih maskah s strani lekarn, bolnišnic in ostalih njihovih kupcev zelo veliko.

Zaščitnih mask naj bi v lekarnah začelo primanjkovati že v preteklih tednih, v času vrhunca okužbe z gripo.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje so sicer danes povedali, da zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi koronavirusa trenutno niso potrebni.

Na NIJZ poudarjajo, da je za uspešno preprečevanje okužb treba upoštevati osnovne higienske ukrepe. Tako svetujejo temeljito umivanje rok z milom in vodo, izogibanje dotikanju oči, nosu ali ust z neumitimi rokami ter pokrivanje ust z robčkom med kašljanjem ali kihanjem. Če ni na voljo vode in mila, priporočajo razkuževanje z antiseptikom, pri čemer naj bo vsebnost alkohola vsaj 60-odstotna.