krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

azbe jug maribor Ekipa24.si

Nepogrešljivi član Maribora brez ovinkarjenja o ...

ana nikolić Odkrito.si

Pretresljivi posnetki znane pevke

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Novice Krško

FOTO: V laboratoriju Šolskega centra Krško-Sevnica tudi zunajšolsko ustvarjanje

Piše: STA

Čas objave:
03.02.2020 07:00

Delavnicam Šolskega centra Krško-Sevnica v Krškem so prejšnji konec tedna dodali laboratorij FabLab, ki je namenjen tudi zunajšolskemu dijaškemu raziskovanju in ustvarjanju. Opremili so ga s pomočjo donatorjev, ki so prispevali glavnino denarja za približno 10.000 evrov vredno naložbo. Krško-sevniški šolski center je poskrbel za prostorsko prenovo.

Direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica Erna Župan Pirkovič je povedala, da so z odprtjem omenjenega laboratorija uresničili večletno zamisel in da bo ta dijakom omogočil samostojni razvoj idej na področju tehnike.

IMG_20200203_081821.jpg
FabLab laboratorij
Foto: Šolski center Krško-Sevnica

Z laboratorijem FabLab oz. z nekomercialnim prostorom ustvarjanja, kjer lahko posamezniki uporabljajo najnaprednejšo opremo in tehnologijo, pa so se vključili v mrežo odprtih laboratorijev.

IMG_20200203_081840.jpg
FabLab laboratorij na Šolskem centru Krško - Sevnica
Foto: Šolski center Krško-Sevnica

Opremili so ga s štirikanalnim spominskim osciloskopom, s profesionalnim multimetrom in z funkcijskim generatorjem, s spajkalno postajo, 3D-tiskalnikom in z zmogljivejšimi prenosnimi računalniki. Dijaki lahko v njem tudi zunaj pouka ustvarjajo in uresničujejo svoje ideje, pripravljajo eksperimentalni del seminarskih in raziskovalnih nalog, lahko se pripravljajo na tovrstna tekmovanja in drugo, je dodala.

IMG_20200203_081652.jpg
FabLab laboratorij na Šolskem centru Krško - Sevnica
Foto: Šolski center Krško-Sevnica

Laboratorij je sicer namenjen dijakom vseh programov in letnikov omenjenega šolskega centra oz. dijakom tehniške gimnazije, elektrotehnikom, strojnim tehnikom in tehnikom računalništva. Sicer pa želijo omenjeni laboratorijski prostor še dodatno opremiti in ga razširiti ter laboratorij ponuditi tudi zunanjim uporabnikom oz. preostali lokalni mladini. Postal naj bi stičišče inovativnih rešitev in dodatna odskočna deska za mlade Posavce, je še povedala Župan Pirkovičeva.