markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Novice

V Krškem odprli Poligon za usposabljanje gasilcev posavske regije

Piše: R.K.

Čas objave:
05.06.2024 08:29

V ponedeljek, 3. junija 2024, je v garaži Poklicne gasilske enote Krško potekalo slovesno odprtje novega Poligona za usposabljanje gasilcev posavske regije. Poligon bo služil gasilcem iz brežiške, krške, kostanjeviške in sevniške gasilske zveze ter poklicnim gasilcem, kar bo omogočilo izboljšanje njihove usposobljenosti in pripravljenosti na različne intervencije.

Novi poligon je opremljen s sodobno infrastrukturo, ki omogoča izvedbo realističnih vaj in simulacij različnih scenarijev. Župan Mestne občine Krško, Janez Kerin, je ob odprtju poudaril, da je poligon več kot le objekt, temveč simbol spoštovanja in priznanja do dela gasilcev: »Tukaj boste lahko še naprej razvijali svoje spretnosti, preizkušali nove tehnike in se pripravljali na najrazličnejše izzive, ki jih prinaša vaše plemenito delo.«

Naložba v poligon je vredna 845.000 evrov. Mestna občina Krško je prispevala komunalno urejeno zemljišče in 150.000 evrov, preostala sredstva pa je zagotovila Gasilska zveza Slovenije. To je peti tovrstni poligon v Sloveniji, letos pa naj bi odprli še poligona v Zagorju ob Savi in Žužemberku. Poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Zvonko Glažar, je izpostavil pomen širjenja znanja in praktičnih izkušenj po vsej Sloveniji: »Naša dolžnost in odgovornost je, da poligonom damo dušo, srce in vsebino.«



Minister za obrambo, Marjan Šarec, je poudaril, da gasilska organizacija brez vaj, usposabljanj in treninga ne more biti učinkovita. Čestital je gasilcem ob novi pridobitvi in izrazil željo, da bi poligon usposobil čim več novih gasilcev, saj so izzivi današnjega časa z vsemi naravnimi katastrofami vedno večji. Ob tem je spomnil na skupne gasilske akcije v preteklosti, med drugim na tisto na Krasu in lanskoletne poplave.

Po uradni predaji objekta je predsednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik, podelil zahvalo Ani Somrak, aktualni regijski predsednici komisije za veterane posavske regije, za njen prispevek pri koordinaciji in organizaciji projekta. Slovesnost je povezoval predsednik Gasilske zveze Krško, Sandi Lekše, sledila pa je prikazna vaja, ki so jo izvedli gasilci PGD Smednik, PGD Veliki Kamen in PGE Krško. Kulturni program je popestril Pihalni orkester Krško pod vodstvom dirigenta Dejana Žnideršiča.