supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Krkovo

V Krkovem gobe na betonski steni

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.05.2013 18:36

Anton Južnič iz kostelske vasi Krkovo je med betonski bloki , ki so hkrati podporna stena do ceste , utrgal zdravi spomladanski gobi, mavraha.

Odvečno žagovino , visoka je bila poldrugi meter, je Anton ob steni zložil jeseni. Tam je stala vso zimo. » Z lopato sem jo začel nalagati v samokolnico. In, glej ga zlomka, med fugami betonskih blokov , ki so bili vlažni zaradi žagovine, je zazijala lepo oblikovana cela in zdrava spomladanska goba, mavrah.

Stopil sem bližje, ob tej sem zagledal še drugo. Čudovit parček , ni kaj, sem si mislil, » opiše gospodar. Pri roki je imel meter. Daljša goba je merila 24 centimetrov, manjša, obe sta rasli druga od drugi, pa deset centimetrov manj. »Gobe ne jem, rad pa jih nabiram, za druge. Mavrahe oziroma smrčke vedno aprila najdem na robu travnikov pod drevjem in grmovjem, na vlažnih rastiščih. Ne le jaz, ampak cela vas je bila presenečena s to najdbo, na betonski steni, » ni mogel verjeti gospodar. Užitni gobi sta kmalu končali v okusnemu obroku.

A to ni vse. Na steni žage, ki je od letos očitno rastišče za te gobe, je našel še tri, nekoliko starejše. »Narava se poigrava, nenehno piše druga pravila, » nas poduči upokojeni šofer in gozdar.