sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

rtvs Reporter.si

Javna hiša pred moralnim bankrotom: RTV Slovenija...

roglic pogacar Ekipa24.si

Spektakularno! To bo teden za vse sladokusce, eden...

Hajdi Korošec Jazbinšek Njena.si

Umrla ljuba mati Hajdi Korošec

goltes Ekipa24.si

Dončićeva zaročenka objavila noro fotografijo, ...

Novice Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki nova postavitev stalne likovne razstave

Piše: STA

Čas objave:
07.02.2020 09:21

Galerija Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki, bo v krajevni Osnovni šoli Jožeta Gorjupa, na katere hodnikih so od leta 1956 razstavljena dela pomembnih likovnih umetnikov, danes ob 18. uri odprla novo, sedmo postavitev te stalne tako imenovane Gorjupove razstave. Kostanjeviška galerija z odprtjem začenja novo razstavno leto.

Ta zbirka predstavlja tudi zametek kostanjeviške galerijske dejavnosti, da omenjena šola slovi kot svojevrstna galerija z vrhunskimi umetniškimi deli, pa je zasluga nekdanjega ravnatelja Lada Smrekarja.
Smrekar je namreč sprva po golih šolskih hodnikih razstavil nekaj umetniških slik v njegovi lasti, kasneje pa izkoristil številna znanstva z umetniki, ki so šoli podarili svoja dela.

Ker je šola sodelovala pri kostanjeviškem kiparskem simpoziju Forma viva, so se tam nabrala tudi dela mednarodnih likovnikov, med deli šolske galerije pa so tudi umetnine Božidarja Jakca, bratov Franceta in Toneta Kralja, Lojzeta Dolinarja, Bogdana Borčića, Franceta Miheliča, Vladimirja Lamuta, Lojzeta Boljke, Mihe Maleša in drugih pomembnih likovnikov.

Veliko umetnin so podarili tudi sorodniki kostanjeviškega rojaka Jožeta Gorjupa. Prvo razstavo 65 likovnih del je leta 1956 postavil novomeški slikar in grafik Vladimir Lamut.

Na enem od šolskih pročelij je od leta 1982 vzidan največji slovenski sodobni stenski mozaik, ki so ga lani sanirali. Mozaik s prizorom bitke na Krškem polju med kmečkim uporom leta 1573 je po predlogi slikarja Ivana Seljaka-Čopiča izdelala znamenita italijanska delavnica Alfia Tambosse. Celotno zbirko, ki jo Galerija Božidarja Jakca vsako leto dopolnjuje z novimi pridobitvami, sestavlja več kot 2000 likovnih del približno 360 avtorjev.

Galerija v Osnovni šoli Jožeta Gorjupa je ena redkih zbirk umetnin v šolskih prostorih in hkrati predstavlja izjemen spoj "strokovnega dela izobraževalne in muzejske ustanove". "V tem je enkratna, to ji določa izjemno kakovost in daje garancijo za bodočnost," so še zapisali v kostanjeviški galeriji. Kustos nove postavitve je direktor Galerije Božidarja Jakca Goran Milovanović.