DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Janez Janša Necenzurirano

Janša si pripenja zasluge, a nam je v resnici ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

benjamin verbic Ekipa24.si

Benjamin Verbič odprl dušo in spregovoril tudi o...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

oblak danilovic 23 Ekipa24.si

Oblak s svojo Olgo že v Sloveniji, glejte, kam se...

Novice Ljubljana

V naši regiji ni bilo težav s samotestiranjem

Piše: STA

Čas objave:
17.11.2021 10:08

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus je danes v šolah po navedbah povprašanih ravnateljev povečini steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo, točne podatke o tem še zbirajo. So pa ponekod starši nestrinjanje izrazili s shodom pred šolo.

Ravnateljica OŠ Lava Celje Marijana Kolenko je za STA povedala, da je samotestiranje pri njih zelo dobro steklo tako na razredni kot na predmetni stopnji. Po njenih besedah je dobra priprava prispevala k uspešnemu poteku samotestiranja, večina staršev pa je ravnala izjemno odgovorno.

"Z učitelji smo se kakovostno pripravljali, z učenci predhodno pogledali videoposnetke samotestiranja, razložili in verjetno razblinili strahove. Na razredni stopnji sicer traja dalj časa, na predmetni stopnji pa so priprave in samotestiranje stekle zelo hitro. V šoli se je samotestiralo okrog 70 odstotkov učencev od 506, s tem da je en razred v karanteni. Za izobraževanje na daljavo so se odločili okrog trije odstotki staršev," je dejala.

Dodala je, da je sicer deset staršev prišlo pred šolo in so izrazili nestrinjanje s samotestiranjem, a so bili tudi na to pripravljeni ter zadevo uredili po protokolu.

Tudi na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina je samotestiranje steklo brez težav, tudi pri najmlajših učencih, je za STA povedala ravnateljica Irena Kodele Krašna. Mnogi so postopek vadili v preteklih dveh dneh že doma. "Učenci, s katerimi sem se pogovarjala, so z nestrpnostjo pričakovali začetek samotestiranja, vendar brez strahu pred njim," je povedala.Na OŠ Ribnica, ki ima 962 učencev, je po besedah ravnateljice Andreje Modic samotestiranje steklo "kar dobro", natančne podatke sicer še zbirajo. Pozitivni so bili štirje učenci, ki so jih starši že odpeljali domov. Nihče od četverice sicer ni imel znakov okužbe. Njihovih razredov niso poslali v karanteno, saj so bili v razredu le kratek čas. Sicer je v karanteni pri njih trenutno pet razredov.

Podatke o učencih, ki zaradi samotestiranja niso prišli v šolo, še zbirajo, po oceni ravnateljice pa jih je okoli 30. V šolo sta danes prišla tudi učenca iz iste družine brez soglasja za samotestiranje. Zato je šola poklicala očeta, ki je bil po besedah ravnateljice pridružil skupini kakih 15 ali 20 staršev pred šolo.

"Niso protestirali, želel je le razpravljati z menoj. Veliko nisem želela razpravljati. Povedala sem mu le, da mi je žal, da izkoriščajo otroke za svoj upor proti vladnim ukrepom in povedala, da bosta otroka prišla pred šolo. Tako se je tudi zgodilo, nato pa je skupina odšla," je povedala za STA.

Ravnateljica je dobila sicer nekaj, kot se je izrazila, nesramnih odzivov staršev, a jih ni bilo veliko. Drugi so jih le obvestili, da bodo otroci zaradi nestrinjanja s samotestiranjem ostali doma. "Le dva učenca od 745 sta prišla v šolo kljub temu, da se starši niso strinjali s samotestiranjem, zato smo jih poklicali, naj pridejo po otroka," je povedala.

Podatke o številu otrok, ki danes niso prišli v šolo zaradi samotestiranja, še zbirajo. Na ajdovski osnovni šoli so sicer v karanteni trije od skupaj 36 oddelkov, nekaj zaposlenih ali učencev pa je covid-19 tudi prebolelo.

Ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj je za STA povedal, da večjih težav ob začetku samotestiranja ni bilo, si pa nabirajo izkušnje, kaj bi lahko izboljšali, kje so ozka grla, kje lahko pospešijo in kje poenostavijo postopek, da bi vzel čim manj časa.

Kakšnih nasprotovanj ali ostrega odziva staršev ali dijakov niso doživeli. "Težavo pa predstavlja to, da se je kakšen posamezen dijak testiral kje drugje. Tak test mu velja 48 ur, kar pomeni, da je danes lahko v šoli, jutri pa bo potreboval drug test, zato se bo moral samotestirati. Časa za samotestiranje pa v četrtek ne bo," je dejal Šušmelj.

Gimnazijo Nova Gorica obiskuje 625 dijakov, zato je vedno nekaj tudi težav zaradi karanten ali obolelosti. Najhuje je bilo prejšnji teden, ko je bila v karanteni kar tretjina razredov, je povedal Šušmelj. Sicer pa so šola z enim od najvišjih deležev cepljenih zaposlenih, precej je cepljenih tudi dijakov.

Tudi v Gimnaziji in srednji šoli Kočevje je samotestiranje dijakov po besedah ravnatelja Tomaža Markoviča steklo brez težav. "Bili smo kar presenečeni, da je vse steklo tako gladko in upamo, da bo tako tudi v prihodnje," je dejal. Dejstvo, da večjih težav ni bilo, med drugim pripisuje temu, da se je večina dijakov že navajena samotestirati.

Podatke o tem, koliko dijakov ni bilo navzočih na samotestiranju, ker mu nasprotujejo ali pa mu nasprotujeju njihovi starši, še zbirajo. "Glede na število dijakov, ki so se udeležili samotestiranja, pa ocenjujem, da gre za posamezne primere," dodaja.


Na OŠ Ribnica, ki ima 962 učencev, je po besedah ravnateljice Andreje Modic samotestiranje steklo "kar dobro", natančne podatke sicer še zbirajo. Pozitivni so bili štirje učenci, ki so jih starši že odpeljali domov. Nihče od četverice sicer ni imel znakov okužbe. Njihovih razredov niso poslali v karanteno, saj so bili v razredu le kratek čas. Sicer je v karanteni pri njih trenutno pet razredov.

Podatke o učencih, ki zaradi samotestiranja niso prišli v šolo, še zbirajo, po oceni ravnateljice pa jih je okoli 30. V šolo sta danes prišla tudi učenca iz iste družine brez soglasja za samotestiranje. Zato je šola poklicala očeta, ki je bil po besedah ravnateljice pridružil skupini kakih 15 ali 20 staršev pred šolo.

"Niso protestirali, želel je le razpravljati z menoj. Veliko nisem želela razpravljati. Povedala sem mu le, da mi je žal, da izkoriščajo otroke za svoj upor proti vladnim ukrepom in povedala, da bosta otroka prišla pred šolo. Tako se je tudi zgodilo, nato pa je skupina odšla," je povedala za STA.

V novomeški Osnovni šoli Drska pri samotestiranju niso imeli posebnih težav. Nekoliko se je zapletlo le z enim od staršev, ki je temu nasprotoval, a so zaplet rešili, je za STA povedala njena ravnateljica Natalija Novak. Ocenila je, da je bilo "veliko hrupa za prazen nič". Samotestirali se sicer niso otroci 12 oddelkov, ki so v karanteni zaradi okužbe v šoli v naravi in dodatnih 15 šolarjev, ki k pouku danes niso prišli iz različnih razlogov. Šolo sicer obiskuje 591 otrok, je dodala.